« Žene
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
TAKO TREBA!

Finska – jedina država u kojoj očevi provode više vremena s djecom od majki

Državna pomoć parovima se pruža od samog početka.

Brinete za djecu? Stvarno ili...? :)
Brinete za djecu? Stvarno ili...? :) (Pixabay)
Više o

djeca

,

Majke

,

očevi

,

Finska

,

briga o djeci

Prema podacima OECD-a (Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj), Finska, država od 5.5 milijuna stanovnika, jedina je država na svijetu u kojoj očevi provode više vremena sa svojom djecom školskog uzrasta nego majke.

Finska je 2016. proglašena drugom državom u svijetu po jednakosti spolova, a nedavno je proglašena i trećom državom u svijetu po broju zaposlenih majki.

Kako je Finska to uspjela postići?

Annika Saarikko, finska ministrica zdravstva i socijalne skrbi, tvrdi da se radi o tome da se poštuju prava djeteta. Ne radi se o onome što želi majka ili što želi otac, već o pravu djeteta da provodi jednaku količinu vremena s oba roditelja.
Finska vjeruje da očevi igraju presudnu ulogu u dječjem razvoju pa im Vlada nudi 9 tjedana porodiljnog dopusta za vrijeme kojega primaju 70% plaće. Kako bi potaknuli očeve da iskoriste nove beneficije, nedavno su pokrenuli kampanju pod imenom "Tatino vrijeme".

Osim što tim povlasticama brinu za odnos očeva i djece, finska Vlada omogućuje majkama da jednakomjerno uživaju u majčinstvu i svojoj karijeri. Finska je poznata po tome što je druga država u svijetu koja je ženama omogućila da glasuju i prva u svijetu (ne tako davne 1906. godine) koje je ženama omogućila puna politička prava. Danas finski Parlament sačinjava 46% žena.

Državna pomoć parovima se pruža od samog početka.

Država parovima počinje pružati pomoć i prije rođenja djeteta. Žena čiji trudnoća prolazi bez komplikacija dobiva 11 do 15 besplatnih pregleda, a za bolničke troškove za vrijeme poroda plaća samo simboličnu cijenu.

Osim toga, posljednjih 80 godina Finska sve buduće roditelje daruje "kutijom za bebe", punom osnovnih potrepština za dijete, poput madraca, pelena, kupaonskog pribora i odjeće. Sve dolazi u neutralnim bojama kako bi pristajalo i dječacima i djevojčicama. Moguće je umjesto kutije odabrati 140 eura, no u 95% slučajeva roditelji se ipak odlučuju za kutiju jer ona vrijedi puno više od ponuđenog novca.

Zahvaljujući kutiji za bebe, Finska je postigla najmanju stopu smrtnosti novorođenčadi. U 2015 .godini taj broj iznosio je svega 1.7 djece na njih 1000 rođenih, a razlog tome je što je svaka trudnica zakonom prisiljena otići na prvi pregled prije četvrtog mjeseca trudnoće.

Nakon rođenja djeteta, majka dobiva 4 mjeseca plaćenog porodiljnog dopusta, a očevi dva. Nakon toga, parovi mogu iskoristiti još 5 mjeseci plaćenog dopusta koji mogu i kombinirati među sobom.

Finskim roditeljima nije teško planirati obitelj zato što kroza cijeli proces prolaze bezbolno - država ih podržava i organizira svaki korak koji trudnice vodi kroz trudnoću, do poroda pa i dalje od toga.

Piše: Andrea Holi
07.12.2017. 20:01:00
Novi komentar
nužno
nužno