« Žene
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
HMMM...

Zašto ostajemo zaljubljeni u krivu osobu

Živimo u konstantnoj napetosti zbog onoga što možemo izgubiti ako tu vezu prekinemo, i onoga što nikada nećemo imati ako s njome nastavimo.

Eh, obično se nešto krivo shvati...
Eh, obično se nešto krivo shvati... (Pixabay)
Više o

zaljubljenost

,

faze zaljubljenosti

Najčešće je razlog zbog kojeg ostajemo u vezi u kojoj nismo sretni - strah. Strah da nikada više nećemo naći osobu koja će nas voljeti (pogotovo ako smo prije toga dugo bili sami) ili da nam je ta veza zadnja prilika za ljubav.

Kada na stvar pogledamo na taj način, ispada da u vezi ne ostajemo iz ljubavi, već iz straha. Živimo u konstantnoj napetosti zbog onoga što možemo izgubiti ako tu vezu prekinemo, i onoga što nikada nećemo imati ako s njome nastavimo. 

Trebali bismo naučiti biti dovoljno snažni da sami određujemo svoju vrijednost, a ne da čekamo da drugi na nas lijepe cijenu. Drugim riječima, trebali bismo sami naučiti biti sretni, a ne čekati partnera da nas on usreći.

Samo na taj način neće nas slomiti prekid veze - imat ćemo čvrsto postavljene standarde kojima ćemo težiti i dovoljno samouvjerenosti da ustrajemo u njihovom dosezanju bez obzira na sve. No kako postati takva osoba? Kao i sve drugo, možemo naučiti kako usrećiti sami sebe, a trebat će nam samo 4 stvari:

1. Privlačnost

Alat bez kojega ne možemo. Ne radi se pritom o fizičkom izgledu, već o vještini očijukanja i komunikacije naših emocija, sposobnosti da se nosimo sa svojom seksualnošću i svjesnost o onome što je muškarcima na nama najprivlačnije. Time stvaramo onu početnu kemiju između sebe i druge osobe.

2. Karakter

Iskrenost, uzimanje vremena za ono što nam je važno, ganjanje onoga što nas usrećuje, a ne onoga što hrani naš ego. Briga za druge i strastvenost u onome što volimo. U kvalitetnoj vezi, druga nas osoba voli i poštuje zbog onoga što jesmo, što volimo i što radimo. Ako ni prema čemu ne osjećamo strast ili se svega toga odričemo zbog druge osobe, naš partner neće u nama imati što cijeniti. Naš karakter je ono za što se druga osoba dugoročno veže.

3. Poštovanje

Samopoštovanje je pokazatelj toga da imamo granice, a s njima nema kompromisa. Niste spremni odustati od svojih uvjerenja, što znači da će ih druga osoba morati naučiti cijeniti. Ako posjedujete samopoštovanje, ako muškarac prestaje ulagati u vas, vi prestajete ulagati u njega. Ne ganjate ga. Ako on ne cijeni vaše kvalitete, što onda cijeni na vama? Zašto biste željeli biti s njime?

4. Samouvjerenost

Još jedna osobina koja se može naučiti. Samouvjerenost stječemo gradeći karakter i radeći ono što volimo - time učimo o vlastitoj vrijednosti i tome da ona dolazi iznutra i ovisi samo o nama. Iz tog nas razloga druga osobe ne može posramiti, omalovažavati ili nam umanjiti vrijednost. Mi znamo što smo postigli i što možemo postići, i ne trebamo drugu osobu da išta čini umjesto nas. To znači da znamo pronaći vlastitu sreću izvan veze, a veza je samo bonus, šlag na torti našeg života. Ako netko skine šlag, preživjet ćemo - ostaje nam još cijela torta. 

Piše: Andrea Holi
06.12.2017. 20:01:00
Novi komentar
nužno
nužno