« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 sati i 42 minute
SAVJETI

Dvije namirnice koje nikako ne biste trebali miješati s kavom

Donosimo vam dvije namirnice koje nutricionisti savjetuju da nikako ne miješate s omiljenom šalicom crnog napitka

Bolje ne...
Bolje ne... (Arhiva)
Više o

kava

,

namirnice

,

jutarnja kava

Kava je mnogima neizostavan dio jutarnje rutine i često prva stvar koju unosimo u organizam nakon buđenja. Osim što nas razbuđuje i podiže energiju, kava ima i niz pozitivnih učinaka na zdravlje, poput poboljšanja koncentracije i raspoloženja. Međutim, mnogi nisu svjesni da određene namirnice mogu umanjiti njezine koristi ili čak izazvati neugodne nuspojave ako se konzumiraju zajedno s kavom. Donosimo vam dvije namirnice koje nutricionisti savjetuju da nikako ne miješate s omiljenom šalicom crnog napitka.

1. Mlijeko

Iako je mnogima nezamislivo popiti kavu bez mlijeka ili vrhnja, nutricionisti sve češće upozoravaju na ovu kombinaciju. Mlijeko sadrži kazein, protein koji se veže za polifenole iz kave, posebice antioksidanse poput klorogenske kiseline. Taj proces smanjuje apsorpciju vrijednih antioksidansa koji inače štite naše stanice od oksidativnog stresa. Osim toga, kod nekih osoba mlijeko u kavi može uzrokovati probavne tegobe, nadutost ili nelagodu, osobito ako imaju intoleranciju na laktozu. Zbog toga sve više ljubitelja kave prelazi na crnu kavu ili koristi biljna mlijeka koja u manjoj mjeri ometaju apsorpciju korisnih spojeva.

2. Citrusno voće

Voće poput naranče, grejpa ili limuna bogato je vitaminom C i vlaknima, ali nije idealan par za kavu. Razlog leži u spojevima koji se nalaze u citrusima, a koji mogu reagirati s kiselinama i taninima iz kave, stvarajući dodatno opterećenje za želudac. Kava ionako povećava lučenje želučane kiseline, a kiseline iz citrusa mogu dodatno iritirati sluznicu. Rezultat mogu biti žgaravica, nelagoda i osjećaj peckanja u želucu. Također, citrusi i kava mogu zajedno utjecati na apsorpciju određenih minerala, poput željeza, čime se smanjuje nutritivna vrijednost obroka.

Što umjesto toga?

Ako volite popiti kavu uz doručak, najbolji odabir su cjelovite žitarice, orašasti plodovi ili sendvič od integralnog kruha s malo proteina. Ove namirnice neće smetati probavi niti će smanjiti korisna svojstva kave. Također, imajte na umu da je idealno pričekati barem pola sata nakon obroka bogatog voćem prije nego što posegnete za šalicom kave.

Zaključno, iako kava može biti dio zdrave rutine, važno je znati kako je pravilno kombinirati s hranom. Izbjegavanjem mlijeka i citrusa u isto vrijeme s kavom, činite uslugu svojem probavnom sustavu i osiguravate da iskoristite sve dobrobiti koje ovaj popularni napitak pruža.

04.07.2025. 08:26:00
Novi komentar
nužno
nužno