« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine
ZAPAMTITE!

Doručak se jednostavno NE preskače

Čak ako i samo jednom tjedno preskočimo doručak, to za šest posto povećava rizik za razvoj dijabetesa tipa 2

Još jedan dobar razlog za doručak
Još jedan dobar razlog za doručak (Arhiva)
Više o

doručak

,

zobena kaša

Doručak je najvažniji obrok u danu, tako barem misli većina ljudi, a novo istraživanje to još jednom potvrđuje. Njemački znanstvenici otkrili su da je preskakanje doručka povezano s povećanim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2. U istraživanju su obrađeni podaci 96.000 osoba.

Čak ako i samo jednom tjedno preskočimo doručak, to za šest posto povećava rizik za razvoj dijabetesa tipa 2. Ako doručak preskočimo četiri do pet puta tjedno, taj rizik raste na čak 55 posto. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu The Journal of Nutrition. 

Preskakanje doručka može dovesti do inzulinske rezistencije koja je usko povezana s dijabetesom. Nutricionisti stoga savjetuju da ozbiljno shvatimo izreku kako je doručak najvažniji obrok u danu te da ga nikada ne preskačemo.

"Za doručak je najbolje jesti obrok bogat vlaknima, proteinima  i složenim ugljikohidratima. To će nam pomoći da kvalitetno započnemo dan, dati nam energije, zadovoljiti apetit i postaviti temelj za ostale zdrave obroke u danu", kaže Jenna Freeman Scudder, dijetetičarka sa Sveučilišta Wexner u Ohiu.

Primjer brzog i zdravog doručka jesu jaja i zobena kaša. 

15.01.2019. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno