« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 mjeseci i 18 dana
SAVJETI

Doručak i dijabetes

Pokazalo se da obrok s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom masti održava razinu šećera u krvi stabilnom tijekom dana

Pažljivo odaberite hranu...
Pažljivo odaberite hranu... (Arhiva)
Više o

hrana

,

dijabetes

,

doručak

Doručak se s razlogom smatra najvažnijim obrokom u danu jer njegovo preskakanje može biti povezano sa zdravstvenim problemima poput usporenog metabolizma i debljanja, čak i povećanog rizika od dijabetesa tipa 2. A jutarnji obrok posebno je važan za one koji već imaju dijabetes.

Pokazalo se da obrok s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom masti održava razinu šećera u krvi stabilnom tijekom dana. Iako je doručak važan, treba obratiti pozornost na to što ćete pojesti, ali i popiti. 

"Kod nekih ljudi s dijabetesom kofein može uzrokovati skok šećera u krvi", kaže dijetetičarka Lauren Manaker za Eat This.

Prema Klinici Mayo, ako imate dijabetes i koristite inzulin, oko 200 miligrama kofeina može biti povezano s višom razinom šećera u krvi.

Oni koji doručkuju također bi trebali pripaziti na unos sokova.

"Sok je brz izvor ugljikohidrata, pa njegovo ispijanje uzrokuje porast šećera u krvi", upozorava dijetetičarka Sydney Greene.

Sokovi su siromašniji vlaknima od cijele voćke u izvornom obliku. Prema centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, konzumacija vlakana neophodna je za kontrolu šećera u krvi.

Rješenje je da ta pića, ako ne možete bez njih, uparite s hranom koja će pomoći u održavanju šećera u krvi. Takva hrana uključuje proteine i izvore masti. Primjerice, uz kavu možete pojesti kajganu, dok uz sok uzmite šaku orašastih plodova ili sendvič s maslacem od orašastih plodova na kruhu od cjelovitih žitarica.

21.09.2022. 09:00:17
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    21.09.2022. 09:22
    Dijabetičari.moraju paziti na sve
Novi komentar
nužno
nužno