« Žene
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
PRIRODNO I ZDRAVO

Dojenje smanjuje rizik od raka dojke

Liječnici tvrde kako bi žene u čijoj se obiteljskoj povijesti bolesti javlja rak dojke trebalo maksimalno ohrabrivati da doje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

dojenje

,

rak dojke

Stručnjaci su potvrdili kako bi žene s obiteljskom poviješću raka dojke trebalo maksimalno ohrabrivati da doje jer su istraživanja pokazala da dojenje smanjuje rizik od raka dojke.

Rezultati su dobiveni u američkom istraživanju u kojem je od 1997. do 2005. sudjelovalo više od 60 tisuća rodilja. Među njima je otkriveno samo 600 slučajeva predmenopauznih slučajeva raka dojke i to kod žena prosječne dobi od 46.2 godine, javlja News.com.au.

Kod žena u čijoj je bližoj obitelji bilo slučajeva raka dojke otkriveno je kako se bolest pojavljivala rjeđe ako su tijekom života dojile. Istraživanje objavljeno u 'Archives of Internal Medicine' pokazalo je i kako je kod žena koje nisu dojile, ali su koristile lijekove za prekid laktacije, također smanjen rizik od razvoja raka dojke.

Liječnici koji su sudjelovali u istraživanju kažu da dojenje kod žena s rizikom za razvoj raka dojke, ima sličan učinak kao hormonalna terapija, a naglasili su i kako dojenje ima višestruke pozitivne utjecaje na zdravlje majke i djeteta.

11.08.2009. 13:05:05
Novi komentar
nužno
nužno