« Žene
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
TRUDNICE OPREZ

Carski rez povećava rizik od genetskih promjena

Djeca rođena planiranim carskim rezom češće pate od promjena DNK bijelih krvnih zrnaca što se pripisuje povećanim razinama stresa

(Corbis)
Više o

trudnoća

,

carski rez

,

epigenetsko programiranje imunološkog sustava

,

promjene DNK

,

genetske promjene

Švedski znanstvenici otkrili su moguću vezu između rođenja planiranim carskim rezom i povećanog rizika za obolijevanje od dijabetesa, raka, astme i sličnih bolesti.

Studija koju su proveli znanstvenici s Karolinska instituta, a čiji su rezultati objavljeni u časopisu Acta Paediatrica, pokazala je kako su kod djece rođene planiranim carskim rezom primijećene promjene DNK u bijelim krvnim zrncima, što se može povezati s povećanom razinom stresa.

"Naša studija nudi prve dokaze da u svemu može imati ulogu rano takozvano epigenetsko programiranje imunološkog sustava tijekom porođaja", rekao je jedan od znanstvenika s Odjela za kliničke znanosti, intervencije i tehnologiju.

Porođaj carskim rezom trenutačno je najčešća kirurška intervencija među ženama u reproduktivnoj dobi, a svake godine broj im raste pa rezultati studije ukazuju kako bi obolijevanje od navedenih bolesti u budućnosti također moglo doživjeti značajan porast.

Izvor: Hina

06.07.2009. 21:21:55
Novi komentar
nužno
nužno