« Zagreb
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
PREKRASNO

Dođite na "Noć pod zvijezdama na Ruđeru" 5. listopada

Od 20 sati pa sve do ponoći moći promatrati teleskopima nebo i zvijezde - predavanje o malim tijelima Sunčeva sustava održat će Korado Korlević

Fotografija vijesti
Više o

Institut Ruđer Bošković

,

Korado Korlević

,

zagreb-info

,

Krešimir Pavlovski

"Noć pod zvijezdama na Ruđeru"  koje organiziraju Institut Ruđer Bošković, Hrvatsko astronomsko društvo, Zvjezdarnica Zagreb, Astronomsko astronautičko društvo Zagreb, Remetinečko astronomsko društvo i Astronomsko društvo Beskraj održat će se 5. listopada na Institutu Ruđer Bošković, kada će građani od 20 sati pa sve do ponoći moći promatrati teleskopima nebo i zvijezde.

Prije promatranja neba, predavanje o Supernovoj i konačnoj sudbini svemira održat će profesor astronomije i astrofizike Krešimir Pavlovski. Profesor s Prirodnoslovno-matematičkog fakulteta pokušat će dati odgovore na pitanja zašto zvijezde eksplodiraju i bljesnu sjajem koji je jednak sjaju dvadesetak milijardi Sunaca, kako nastaju elementi u zvijezdama i supernovama te hoće li u kozmičkoj budućnosti nestati zvijezde i galaksije.

Predavanje o malim tijelima Sunčeva sustava održat će Korado Korlević, voditelj Zvjezdarnice Višnjan i jedan od najproduktivnijih tragača za asteroidima. Korlević će govoriti o prostoru izvan naše planete i matične zvijezde - Sunca, koji je ispunjen mnoštvom malih tijela dimenzija od mikrona do tisuće kilometara promjera. Nekad su se ta tijela dijelila na asteroide, komete i meteoroide, a danas su te granice nestale i sve ih se skupa naziva "mala tijela Sunčeva sustava".

"Noć pod zvijezdama na Ruđeru" organiziraju Institut Ruđer Bošković, Hrvatsko astronomsko društvo, Zvjezdarnica Zagreb, Astronomsko astronautičko društvo Zagreb, Remetinečko astronomsko društvo i Astronomsko društvo Beskraj.

27.09.2011. 13:47:01
Novi komentar
nužno
nužno