objavljeno 27.09.2011. 13:47:01
PREKRASNO

Dođite na "Noć pod zvijezdama na Ruđeru" 5. listopada

Od 20 sati pa sve do ponoći moći promatrati teleskopima nebo i zvijezde - predavanje o malim tijelima Sunčeva sustava održat će Korado Korlević

Fotografija vijesti

"Noć pod zvijezdama na Ruđeru"  koje organiziraju Institut Ruđer Bošković, Hrvatsko astronomsko društvo, Zvjezdarnica Zagreb, Astronomsko astronautičko društvo Zagreb, Remetinečko astronomsko društvo i Astronomsko društvo Beskraj održat će se 5. listopada na Institutu Ruđer Bošković, kada će građani od 20 sati pa sve do ponoći moći promatrati teleskopima nebo i zvijezde.

Prije promatranja neba, predavanje o Supernovoj i konačnoj sudbini svemira održat će profesor astronomije i astrofizike Krešimir Pavlovski. Profesor s Prirodnoslovno-matematičkog fakulteta pokušat će dati odgovore na pitanja zašto zvijezde eksplodiraju i bljesnu sjajem koji je jednak sjaju dvadesetak milijardi Sunaca, kako nastaju elementi u zvijezdama i supernovama te hoće li u kozmičkoj budućnosti nestati zvijezde i galaksije.

Predavanje o malim tijelima Sunčeva sustava održat će Korado Korlević, voditelj Zvjezdarnice Višnjan i jedan od najproduktivnijih tragača za asteroidima. Korlević će govoriti o prostoru izvan naše planete i matične zvijezde - Sunca, koji je ispunjen mnoštvom malih tijela dimenzija od mikrona do tisuće kilometara promjera. Nekad su se ta tijela dijelila na asteroide, komete i meteoroide, a danas su te granice nestale i sve ih se skupa naziva "mala tijela Sunčeva sustava".

"Noć pod zvijezdama na Ruđeru" organiziraju Institut Ruđer Bošković, Hrvatsko astronomsko društvo, Zvjezdarnica Zagreb, Astronomsko astronautičko društvo Zagreb, Remetinečko astronomsko društvo i Astronomsko društvo Beskraj.

27.09.2011. 13:47:01
http://m.metro-portal.hr/dodjite-na-noc-pod-zvijezdama-na-rudjeru-5-listopada/63692/