« Zagreb
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
SVE MANJE NOVCA

Zagrebački se proračun u 2011. smanjio za 8%

Dok gradska uprava za loše rezultate krivi gospodarsku krizu, zastupnici u Skupštini tvrde da su loše upravljanje i kriva raspodjela glavni uzrok ovakvim brojkama

Fotografija vijesti
Više o

Zagreb

,

Milan Bandić

,

zagrebački SDP

,

Gradska skupština Zagreb

Unatoč opravdanjima gradske uprave da su primarni razlog lošim rezultatima grada negativni gospodarski trendovi, većina zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini pripisala je smanjenje proračuna za 8% lošem upravljanju i krivoj raspodjeli gradskog novca, piše Hina.

"Problemi svih problema su u prihodima, a posebno zabrinjava pad poreznih prihoda na što Grad ne može utjecati", objasnio je pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić i dodao da jedino što oni mogu poduzeti jest da gradski rashodi ne budu veći od prihoda pa u gradskoj upravi razmišljaju "o mjerama obustve nekih izvršenja proračuna".

Izvijestio je da je gradski proračun, planiran na godišnjoj razini od 6,85 milijardi kuna, u prvih šest mjeseci ostvaren u iznosu od 3,035 milijardi što je za osam posto manje od planirane svote, a manje za 265 milijuna kuna nego u istom razdoblju lani zbog nepovoljnih gospodarskih trendova i daljnjeg pada BDP-a.

SDP-ov zastupnik Igor Rađenović je ustvrdio da su se mnogi važni projekti radili "stihijski i bez plana" pa je tako, naveo je, gradonačelnik bio i šef gradilišta i nadzornik i PR. Ceste su nekvalitetne, završavaju tko zna gdje, a sve to plaćamo skuplje nego što bi trebalo biti, naveo je i dodao kako u zadnje dvije-tri godine pokušavaju zaustaviti takvu politiku, ali ne i razvoj grada, kao što to neki tvrde.

Dragan Kovačević (HNS) je upozorio da je su još prije samo dvije godine planirani gradski prihodi dosezali osam milijardi kuna da bi sada oni iznosili oko 6,8 milijardi što je pad prihoda, ali i svih gospodarskih aktivnosti od 22 posto.

Stanko Gačić (HDZ) je naglasio da se nije ostvarilo puno od obećanja gradske uprave o smanjenju troškova po gradskim uredima ili ravnomjernijoj raspodjeli sredstava po gradskim četvrtima. Posebno ga je zasmetalo što je od planiranih 19 milijuna kuna namijenjenih za opskrbu pitkom vodom u prvoj polovici godine ostvareno svega četiri milijuna, a od 20 milijuna za odvodnju tek jedan milijun.

Pročelnik Kojić je zaključio kako su u Gradu kao djeca koja se svađaju, a roditelji u tome uživaju i to je ono što treba promijeniti, a potom su zastupnici većinom glasova prihvatili polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna kako i izvješće o preraspodjeli sredstava premda je bilo zamjerki da bi se preraspodjele od 200 milijuna kuna zapravo mogle računati kao rebalans.

27.09.2011. 16:18:00
Novi komentar
nužno
nužno