Dobrobiti maslinovog ulja u borbi protiv demencije
Sve više znanstvenih istraživanja upućuje na njegovu važnu ulogu u očuvanju zdravlja mozga i prevenciji demencije

Maslinovo ulje, posebno ono ekstra djevičansko, od davnina se smatra jednim od najzdravijih prehrambenih proizvoda mediteranske kuhinje. Osim što doprinosi zdravlju srca, pomaže regulaciji kolesterola i smanjenju upala, sve više znanstvenih istraživanja upućuje na njegovu važnu ulogu u očuvanju zdravlja mozga i prevenciji demencije.
Što je demencija?
Demencija je sindrom koji zahvaća kognitivne funkcije poput pamćenja, mišljenja, orijentacije i rasuđivanja, a najčešći oblik je Alzheimerova bolest. S obzirom na starenje svjetske populacije, prevencija i usporavanje razvoja demencije postaje ključno javnozdravstveno pitanje.
Antioksidativna i protuupalna svojstva
Maslinovo ulje bogato je mononezasićenim masnim kiselinama i snažnim antioksidansima, osobito polifenolima. Ove tvari neutraliziraju slobodne radikale i smanjuju oksidativni stres, koji se smatra jednim od glavnih uzroka oštećenja moždanih stanica i razvoja neurodegenerativnih bolesti.
Istraživanja pokazuju da polifenoli iz maslinovog ulja imaju sposobnost smanjenja upalnih procesa u mozgu, što je ključno u usporavanju nastanka plakova povezanih s Alzheimerovom bolešću. Također, redovita konzumacija maslinovog ulja može poboljšati funkciju krvno-moždane barijere, sprječavajući ulazak štetnih tvari u mozak.
Utjecaj na kognitivne funkcije
Nekoliko studija potvrdilo je pozitivan učinak mediteranske prehrane, bogate maslinovim uljem, na kognitivne funkcije. Primjerice, jedno istraživanje provedeno u Španjolskoj pokazalo je da starije osobe koje su redovito konzumirale ekstra djevičansko maslinovo ulje imaju manji rizik od kognitivnog pada i razvoja demencije u usporedbi s onima koji su koristili rafinirana biljna ulja.
Maslinovo ulje također potiče neurogenezu, odnosno stvaranje novih neurona, što može pomoći u očuvanju mentalnih sposobnosti u starijoj dobi.
Preporuka za svakodnevnu upotrebu
Za maksimalne koristi preporučuje se svakodnevna konzumacija 20-30 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja, najbolje hladno prešanog. Važno je koristiti ga sirovog, primjerice u salatama ili kao dodatak gotovim jelima, kako bi se očuvala njegova ljekovita svojstva.
Sve u svemu, maslinovo ulje predstavlja jednostavnu, prirodnu i dostupnu namirnicu koja može igrati značajnu ulogu u zaštiti zdravlja mozga i prevenciji demencije. Uključivanje maslinovog ulja u svakodnevnu prehranu može biti mali, ali važan korak prema očuvanju kognitivnih funkcija i kvalitete života u starijoj dobi.
Novi komentar