objavljeno 13.05.2025. 15:01:00
SAVJETI

Dobrobiti maslinovog ulja u borbi protiv demencije

Sve više znanstvenih istraživanja upućuje na njegovu važnu ulogu u očuvanju zdravlja mozga i prevenciji demencije

E, tako, da...
E, tako, da... (Arhiva)

Maslinovo ulje, posebno ono ekstra djevičansko, od davnina se smatra jednim od najzdravijih prehrambenih proizvoda mediteranske kuhinje. Osim što doprinosi zdravlju srca, pomaže regulaciji kolesterola i smanjenju upala, sve više znanstvenih istraživanja upućuje na njegovu važnu ulogu u očuvanju zdravlja mozga i prevenciji demencije.

Što je demencija?

Demencija je sindrom koji zahvaća kognitivne funkcije poput pamćenja, mišljenja, orijentacije i rasuđivanja, a najčešći oblik je Alzheimerova bolest. S obzirom na starenje svjetske populacije, prevencija i usporavanje razvoja demencije postaje ključno javnozdravstveno pitanje.

Antioksidativna i protuupalna svojstva

Maslinovo ulje bogato je mononezasićenim masnim kiselinama i snažnim antioksidansima, osobito polifenolima. Ove tvari neutraliziraju slobodne radikale i smanjuju oksidativni stres, koji se smatra jednim od glavnih uzroka oštećenja moždanih stanica i razvoja neurodegenerativnih bolesti.

Istraživanja pokazuju da polifenoli iz maslinovog ulja imaju sposobnost smanjenja upalnih procesa u mozgu, što je ključno u usporavanju nastanka plakova povezanih s Alzheimerovom bolešću. Također, redovita konzumacija maslinovog ulja može poboljšati funkciju krvno-moždane barijere, sprječavajući ulazak štetnih tvari u mozak.

Utjecaj na kognitivne funkcije

Nekoliko studija potvrdilo je pozitivan učinak mediteranske prehrane, bogate maslinovim uljem, na kognitivne funkcije. Primjerice, jedno istraživanje provedeno u Španjolskoj pokazalo je da starije osobe koje su redovito konzumirale ekstra djevičansko maslinovo ulje imaju manji rizik od kognitivnog pada i razvoja demencije u usporedbi s onima koji su koristili rafinirana biljna ulja.

Maslinovo ulje također potiče neurogenezu, odnosno stvaranje novih neurona, što može pomoći u očuvanju mentalnih sposobnosti u starijoj dobi.

Preporuka za svakodnevnu upotrebu

Za maksimalne koristi preporučuje se svakodnevna konzumacija 20-30 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja, najbolje hladno prešanog. Važno je koristiti ga sirovog, primjerice u salatama ili kao dodatak gotovim jelima, kako bi se očuvala njegova ljekovita svojstva.

Sve u svemu, maslinovo ulje predstavlja jednostavnu, prirodnu i dostupnu namirnicu koja može igrati značajnu ulogu u zaštiti zdravlja mozga i prevenciji demencije. Uključivanje maslinovog ulja u svakodnevnu prehranu može biti mali, ali važan korak prema očuvanju kognitivnih funkcija i kvalitete života u starijoj dobi.

13.05.2025. 15:01:00
http://m.metro-portal.hr/dobrobiti-maslinovog-ulja-u-borbi-protiv-demencije/151602/