« Zdravlje
objavljeno prije 8 godina i 10 mjeseci
PASIVNO PUŠENJE

Djeca pušača više izostaju iz škole

Djeca koja žive s pušačima izostaju prosječno dan više iz škole od djece koja žive u nepušačkim uvjetima

Pušenje u kući nezdravo za djecu
Više o

pušenje

,

djeca

,

pasivno pušenje

,

izostanci

Djeca čiji roditelji puše izostaju češće iz škole nego ona roditelja nepušača i to vjerojatno zbog češćih respiratornih infekcija kao posljedica pasivnog pušenja, pokazuje novo istraživanje objavljeno u časopisu Pediatrics koje prenosi Hina.

Istraživači su utvrdili na uzorku od nešto više od tri tisuće obitelji da djeca koja žive s pušačima izostaju prosječno dan više iz škole od djece koja žive u nepušačkim uvjetima. Takva su djeca, pokazalo je istraživanje, također sklonija češćim infekcijama uha i prehladama i to bi, kako se čini, moglo dijelom objasniti vezu između pušenja u kući i izostanka iz škole.

Istraživanje nije dokazalo da pušenje roditelja samo po sebi vodi do većih izostanaka no pruža roditeljima dodatni poticaj da prestanu puštiti, kaže dr. Douglas Levy iz Opće bolnice Massachusetts koji je vodio istraživanje.

Zdravstveni stručnjaci već preporučuju da se djeca poštede pasivnog pušenja koje može povećati rizike respiratornih infekcija poput bronhitisa, upale pluća i teške astme te sindroma iznenadne smrti.

Koristeći podatke iz istraživanja američke vlade provedenog 2005. godine utvrdili su da 14 posto kućanstava s djecom u dobi od 6 do 11 godina ima barem jednog pušača i da su prosječno takva djeca izostajala barem jedan dan više iz škole od ostale djece koja su živjela u nepušačkim domovima.

Istraživači su utvrdili i da su kućanstva s dvoje pušača prijavljivala veći broj prehlada i upala uha kod njihove djece a radi se o bolestima vezanim uz pasivno pušenje.

"Utjecaj na zdravlje života s pušačem vjerojatno je veći nego što naše istraživanje pokazuje s obzirom na to da je ono istraživalo samo tri bolesti povezane s izloženošću dimu", kazao je voditelj istraživanja.

Istraživači su procijenili da su izostanci iz škole vezani uz pasivno pušenje 2005. koštali roditelje oko 176 milijuna dolara pod uvjetom da je s bolesnim djetetom uvijek ostao roditelj koji je u radnom odnosu.

 

07.09.2011. 21:32:04
Novi komentar
nužno
nužno