« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 mjeseca i 23 dana
SAVJETI

Detoksikacija uma u 5 koraka

Nakupljeni stres i svi osjećaji koji nas opterećuju, kao što su bijes i sumnja u sebe, utječu na psihu i treba ih kanalizirati, očistiti mozak kako bismo mogli zdravorazmišljati i funkcionirati

Sredite glavu! :)
Sredite glavu! :) (Arhiva)
Više o

detoksikacija

,

mozak

Detoksikacija se obično odnosi na tijelo, no kad je već doba godišnjih odmora, ne bi bilo loše napraviti isto i s - glavom.

Naime, nakupljeni stres i svi osjećaji koji nas opterećuju, kao što su bijes i sumnja u sebe, utječu na psihu i treba ih kanalizirati, očistiti mozak kako bismo mogli zdravorazmišljati i funkcionirati.

Stoga, evo pet koraka koje bi trebali napraviti kako bi pročistili misli i osvježili mozak za nove privatne i radne pobjede. 

Emocionalne veze s drugima - svoje misli možete očistiti tako da promijenite okruženje. Njegujte prijateljske odnose, stvarajte nova prijateljstva. Kada svoje osjećaje izgovorite na glas, nekome se povjerite, omogućavate mozgu da ih procesuira na novi način. Kada se povjerite nekome dozvoljavate si da budete ranjivi. Iako ranjivost nije nimalo ugodno stanje, ono namo pomaže da ostvarimo mentalno blagostanje. 

Očistite fizički prostor - detoksikacija misli ne podrazumijeva samo čišćenje iznutra, nego i izvana. Očistite stan, napravite reda u radnom prostoru, riješite se svih onih stvari koje ne koristite. Ugasite mobitel na par sati, budite sami sa sobom. Otiđite negdje u prirodu. Sve ovo ima velike dobrobiti za mentalno zdravlje. 

Pokrenite se - vaše tijelo osjeća vaše misli. Kada ste psihički napeti, napeta su i ramena, stišćete usnice i šake, tijelo je u grču. Zato je bitno obratiti pažnju na tijelo. Dobro se istegnuti, otići na masažu, početi se baviti sportom, ovladati jednostavnim tehnikama disanja. 

Prakticirajte svjesnost - često zaboravljamo obratiti pozornost na svoje osjećaje i potrebe, što je vrlo bitno za mentalno zdravlje. Tijelo nam cijelo vrijeme šalje direktne i jasne informacije o našem mentalnom stanju, no mi ih najčešće ignoriramo. Zato treba zastati i osluhnuti tijelo - promotriti kako se osjećamo, jesmo li napeti u ramenima, je li nam lice u grču, koliko brzo srce kuca, jesu li nam noge nemirne? Isto tako treba promitriti misli.

Suosjećanje prema sebi - paleta ljudskih osjećaja je široka. Uz lijepe emocije u nju spadaju i ljutnja, tuga, bijes, anksioznost. Sve ono što nas uznemiruje. Prva reakcija na njih je također prirodna - pokušat ih izbjeći. No, na dobitku smo kada osvijestimo te osjećaje jer nam oni ukazuju kojim smjerom da idemo i što nam treba. Negativne osjećaje jednostavno treba prihvatiti kao dio ljudskog iskustva, umjesto da ih potisnemo pa iskoče kasnije u još intenzivnijem obliku.

23.07.2019. 09:02:00
Novi komentar
nužno
nužno