« Život
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
depresija i tjeskoba

Depresivne trudnice rađaju manju djecu

Majčina anksioznost tijekom trudnoće više utječe na zdravlje djeteta nego konzumiranje droge

(Dreamstime)
Više o

depresija

,

trudnice

,

anksioznost

,

tjeskoba

,

zdravlje djeca

Novo istraživanje koje je objavio časopis Paediatric and Perinatal Epidemiology otkrilo je da tjeskoba i depresija kod trudnih žena utječu na veličinu njihova djeteta i trajanje trudnoće. Rizik za dijete se povećava ako majka pati od težih i kroničnih oblika anksioznosti i depresije.

U studiji su sudjelovale žene s nižim novčanim primanjima. Pola sudionica bile su žene afroameričkog podrijetla, a druga polovica bile su bjelkinje. U grupi su već bili prisutni dobro poznati rizični faktori kao što su konzumiranje alkohola i cigareta.

Autorice studije Shahla M. Hosseini, Minhnoi W. Biglan, Cynthia Larkby, Maria M. Brooks, Michael B. Gorin i Nancy L. Day pokazale su da majčina depresija tijekom trudnoće više utječe na ishod poroda nego upotreba droge, obrazovanje ili rasa.

Posebno je opasno treće tromjesečje, jer tjeskoba tijekom tog razdoblja uzrokuje da se dijete rodi manje. U prvom i drugom tromjesečju učinci anksioznosti su značajni samo kod žena koje ozbiljno pate od tjeskobe i depresije.

Autorice istraživanja kažu da je briga u prenatalnom periodu presudna kako bi se spriječili zdravstveni problemi kod djece, ali i odraslih. Također, ključno je dalje istraživati kakve konkretno učinke ima majčina anksioznost na zdravlje djeteta.
28.10.2009. 17:19:10
Novi komentar
nužno
nužno