« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 3 mjeseca
MODERNO DOBA

Depresija - što je zapravo i kako se liječi

Nekada ju je lako prepoznati i dijagnosticirati, a nekada teško, no upravo ispravna i pravovremena dijagnoza predstavlja najvažnije polazište za ispravno liječenje

Lovi li i vas depresija?
Lovi li i vas depresija? (Shutterstock)
Više o

depresija

,

antidepresivi

,

liječenje

,

simptomi

Depresija je bolest s bezbroj lica koju nerijetko nije lako uočiti ni razlikovati. Izraz depresija vrlo se često koristi u medijima i u svakodnevnom govoru, što je ponekad opravdano, a ponekad i neopravdano,

Tako se depresijom naziva i ono što nije prava depresija, već samo neki oblik neraspoloženja ili nezadovoljstva. Nadalje, granica između "običnog" neraspoloženja i depresije često je tanka i nejasna. Svi smo ponekad neraspoloženi, što ne znači da smo u depresiji. Neraspoloženje traje kraće vrijeme, jasnijeg je uzroka kojeg onda lakše i otklanjamo.

S druge strane, depresija je ozbiljna bolest koju bi trebalo na vrijeme prepoznati, vrlo pažljivo shvatiti i obavezno liječiti. Nekada ju je lako prepoznati i dijagnosticirati, a nekada teško, no upravo ispravna i pravovremena dijagnoza predstavlja najvažnije polazište za ispravno liječenje.

Najčešći uzroci depresije kod bolesnika u našoj zemlji su gubitak radnog mjesta, financijska nesigurnost, dok je kod mlađih ljudi to prekid ljubavne veze ili neuspjeh u školi. 

To su uzroci koje je moguće promijeniti ili barem ublažiti njihov učinak. Nažalost, postoje uzroci na koje nije moguće objektivno utjecati kao što je gubitak voljene osobe u fizičkom smislu, smrt bliskog rođaka, majke, oca ili djeteta.

Postoje trenuci kada bolesnik ne vidi kako dalje, ne vidi izlaz, ne vidi smisao. U takvim slučajevima je od izuzetne važnosti prepoznati o kakvom se stanju točno radi te pomoći bolesniku da stekne realnu sliku.

Depresija je bolest koju je u najvećem broju slučajeva moguće izliječiti ili bar ublažiti, stoga nije sramota potražiti stručnu pomoć specijaliste psihijatra. 

Najčešći pristup liječenju depresije su lijekovi i/ili psihoterapija (premda postoje i brojne alternativne metode). Postoji više vrsta lijekova za liječenje depresije i neki bolesnici dobro reagiraju na takvu vrstu liječenja; drugima pak više odgovara psihoterapija, koja može biti grupna ili individualna. N

aravno, obje vrste liječenja se često i kombiniraju. Za uspjeh liječenja vrlo je važan odnos bolesnika i terapeuta, njihovo međusobno prihvaćanje i povjerenje

29.01.2016. 16:58:02
Novi komentar
nužno
nužno