« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 9 mjeseci
MA DA?

Depresija i tjeskoba mogu prijeći na druge?

Ako nam najbolji prijatelj pati od tjeskobe i konstantno je u stresu i brizi, moguće je da i mi počnemo osjećati iste emocije

Pazite da ne pokupite tuđe osjećaje
Pazite da ne pokupite tuđe osjećaje (Shutterstock)
Više o

depresija

,

tjeskoba

Mogu li se mentalne bolesti poput tjeskobe ili depresije 'pokupiti' kao što se možemo zaraziti prehladom?  To je nešto u što vjeruju mnogi ljudi, kaže studija objavljena u časopisu Memory and Cognition.

U istraživanju su sudionici potvrdili da osjećaju posljedice nakon druženja s osobama koje pate od tjeskobe. Znanstvenici su odmah odgovorili - ne, ne možemo se jednostavno zaraziti ozbiljnim mentalnim bolestima

Međutim, stvari se mogu zakomplicirati jer je istinita da često pokupimo emocije i navike osoba s kojima provodimo vrijeme. Dakle, ako nam najbolji prijatelj pati od tjeskobe i konstantno je u stresu i brizi, moguće je da i mi počnemo osjećati iste emocije.

Ako član obitelji pati od depresije, ljudi mogu osjetiti promjene u raspoloženju nakon što ih posjete.

"Emocije su 'zarazne' jer smo društvena bića koja odgovaraju na okolinu", kaže Judy Ho, psiholognja za Health. 

"Emotivna zaraza je izražavanje istih emocija kao oni oko nas jer njihovi osjećaji potiču u nama vjerovanje da moramo imati slične emotivne rekacije", dodala je.

Međutim, ključno je naglasiti da to ne znači da tako možete razviti mentalnu bolest.

"Mentalne bolesti uzrokovane su nizom genetskih faktora i čimbenika iz okoline. Moguće je da se naslijede, ali i da nastanu zbog traume te zlostavljanja pa čak i zbog izlaganja toksinima prije rođenja", objasnila je Ho.

Upravo zato nikad ne bismo trebali izbaciti ili izbjegavati nekoga tko pati od takvih problema. 

"Kad okolina izbjegava osobe koje boluju od depresije ili tjeskobe to još jače utječe na njihovo zdravlje i dodatno izolira pacijente koji trebaju podršku", kaže profesor Gail Saltz.

16.08.2019. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno