« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
ZNATE LI?

Čudne stvari koje utječu na okus hrane

Pribor kojim jedemo, boja tanjura, glazba u pozadini ili izgled hrane, samo su neki od mogućih uzročnika promjena okusa

Kakav je okus hrane
Kakav je okus hrane (Arhiva)
Više o

okus

,

hrana

,

promjene

Razne stvari utječu na našu percepciju hrane, iako mnoge od njih uopće ne zamjećujemo. Pribor kojim jedemo, boja tanjura, glazba u pozadini ili izgled hrane, samo su neki od mogućih uzročnika promjena okusa.

Evo nekoliko primjera koji će vas iznenaditi:

Boja hrane - 54 studenta Sveučilišta u Bordeauxu ocjenjivalo je okus vina. Pohvalili su crveno vino koje je zapravo bilo bijelo, samo su ga istraživači obojali. Kada su ga probali u originalnoj nijansi, promijenili su iskaze 

Boja pakiranja hrane - ovaj je primjer najbolje opisati na eksperimentu pića 7-Up koje se inače nalazi u žuto-zelenoj limenci. Kada su dizajneri dodali 15% više žute, konzumenti su mislili da je u recept dodano više limuna

Boja tanjura - kontrast tanjura i boje jela čine još jednu stavku u razlici okusa. Jedno istraživanje je pokazalo kako je kušačima mus od jagode na bijelom tanjuru imao bolji okus nego mus serviran na crnom tanjuru, iako je bio jednaki

Cjenik - kada je na jednom cjeniku pisalo "Sočan talijanski riblji file", prodavao se 28% više nego kada se zvao samo "Riblji file". Čak su ga gosti restorana ocijenili kao ukusnijega, iako je recept bio jednak

Glazba - ako tijekom obroka slušate glazbu koja u sebi sadrži visoke note, slatke ćete okuse osjetiti za 10% više

Materijal pribora za jelo - hrana itekako može mijenjati okus prema materijalu pribora - istraživanja su pokazala kako su zlato i nehrđajući čelik najbolji izbor, dok je srebro najgori jer ostavlja loš metalni okus u ustima

13.09.2018. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno