Crveno meso opasno je po zdravlje?
Mesojedi bi se mogli razočarati stavom Svjetske zdravstvene organizacije koja vjeruje da su govedina, janjetina i svinjetina vjerojatno kancerogene...
Meso je predmet prijepora u zadnje vrijeme, a već godinama slušamo kako ovakav ili onakav način pripreme znatno povećava rizik od dobivanja karcinoma... a sad je stvar prešla na novu razinu.
Naime, po klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije svinjetina, govedina i janjetina vjerojatno su kancerogene vrste mesa. U kategoriju kancerogenih bez sumnje se svrstavaju sve mesne prerađevine. Usto ih se povezuje sa srčanim bolestima, moždanim udarima i dijabetesom.
Marco Springmann, glavni autor studije, vjeruje da je oporezivanje crvenog mesa i mesnih prerađevina dobar način da se potrošači potaknu na izbor zdravijih namirnica, jednako kao što je to slučaj s drugim štetnim proizvodima poput alkohola i cigareta.
"Visoki nameti na crveno i procesuirano meso nikome ne bi ograničili izbor, a bili bi snažan signal konzumentima i smanjili bi pritisak na zdravstvene sustave", kazao je.
Oporezivanje crvenog mesa i mesnih prerađevina moglo bi spriječiti oko 220.000 smrti godišnje i uštedjeti 40 milijardi dolara u zdravstvenoj skrbi, tvrdi se u novoj studiji sveučilišta u Oxfordu.
Njegovo istraživanje pokazuje da bi takav porez smanjio konzumaciju crvenog mesa i prerađevina za 16 posto na globalnoj razini.
"Nitko ne želi da mu vlada govori što da jede. Međutim, jasno je da konzumacija crvenog mesa i prerađevina ima svoju cijenu", rekao je Springmann.
I to nije sve. Nedavno provedena studija pokazala je kako je veća vjerojatnost da će manični ljudi u svojoj prehrani imati više mesa tretiranih nitratima poput sušene govedine, hot doga, salame i drugih mesnih prerađevina.
Novi komentar