« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Crkvica skriva srednjevjekovne crteže

Prilikom restauracije u maloj crkvici Sv. Ana u Veprincu otkrivene su srednjevjekovne freske.

Crteži su bili prekriveni slojem vapna korištenog za bjeljenje.
Crteži su bili prekriveni slojem vapna korištenog za bjeljenje. (Duje Klarić, CROPIX)
Više o

Crkva sv. Ane

,

freske

,

otkriće

Završeni su radovi restauracije srednjovjekovne crkvice Svete Ane u Veprincu, kod Opatije, pri kojima su otkriveni crteži koji svjedoče o vremenu i kulturi stanovnika Veprinca u 15. stoljeću, izvijestila je danas Informativna katolička agencija (IKA).

Naime, unutrašnjost kamene crkve sagrađene u 15 stoljeću u gotičkom stilu, bila je premazana s nekoliko slojeva vapna koje se kalcificiralo preko srednjevjekovnih crteža na zidovima.

Restauratorskim zahvatom kojeg su izvele Zrinka Kralj i Silvija Sikavica, otkriveni su crteži iz 15. st., koji su vrijedni u umjetničkom i povijesnom smislu. Crteži su popraćeni tekstom ispisanim na glagoljici.

Unutrašnjim zidovima dominira 12 križeva crvene boje ucrtanih u krug, a najviše je crteža ucrtano u apsidi iza oltara.

Središnje mjesto iznad crteža u apsidi zauzima jedan od križeva pored kojeg je nacrtan hrvatski pleter, znak nacionalnog identiteta.

Crteži s lijeve strane apside prikazuju novozavjetne teme, Isusa i povorku koja ga slijedi te Isusa na Golgoti. Upisana je i godina posvete crkve, 1562. g.

S desne strane dominira godina 1442. te prikaz Presvetog Trojstva. U donjem dijelu apside je prizor mora i jedrenjaka te biskupa kako stoji na obali.

Tekst koji prati crteže, ispisan na glagoljici, povjesničari umjetnosti i stručnjaci za glagoljicu trebat će iščitati i protumačiti.

Crkvica Svete Ane je bila župna crkva Veprinačkog kaštela, jednog od važnijih srednjovjekovnih urbanih središta na sjevernom Jadranu.

O dugoj tradiciji kulture i uređenog društva toga kraja svjedoči i Veprinački zakon čiji je najstariji sačuvani zapis iz 1507. godine.

Stručnu potporu restauratorskim radovima dao je Konzervatorski odjel u Rijeci pod nadzorom mr. Radovana Oštrića, a arhitekt Danko Grigić proveo je istraživanja i pripremio izvedbeni projekt, uz financijsku pomoć grada Opatije. (HINA)

27.08.2008. 13:13:00
Novi komentar
nužno
nužno