objavljeno 27.08.2008. 13:13:00

Crkvica skriva srednjevjekovne crteže

Prilikom restauracije u maloj crkvici Sv. Ana u Veprincu otkrivene su srednjevjekovne freske.

Crteži su bili prekriveni slojem vapna korištenog za bjeljenje.
Crteži su bili prekriveni slojem vapna korištenog za bjeljenje. (Duje Klarić, CROPIX)

Završeni su radovi restauracije srednjovjekovne crkvice Svete Ane u Veprincu, kod Opatije, pri kojima su otkriveni crteži koji svjedoče o vremenu i kulturi stanovnika Veprinca u 15. stoljeću, izvijestila je danas Informativna katolička agencija (IKA).

Naime, unutrašnjost kamene crkve sagrađene u 15 stoljeću u gotičkom stilu, bila je premazana s nekoliko slojeva vapna koje se kalcificiralo preko srednjevjekovnih crteža na zidovima.

Restauratorskim zahvatom kojeg su izvele Zrinka Kralj i Silvija Sikavica, otkriveni su crteži iz 15. st., koji su vrijedni u umjetničkom i povijesnom smislu. Crteži su popraćeni tekstom ispisanim na glagoljici.

Unutrašnjim zidovima dominira 12 križeva crvene boje ucrtanih u krug, a najviše je crteža ucrtano u apsidi iza oltara.

Središnje mjesto iznad crteža u apsidi zauzima jedan od križeva pored kojeg je nacrtan hrvatski pleter, znak nacionalnog identiteta.

Crteži s lijeve strane apside prikazuju novozavjetne teme, Isusa i povorku koja ga slijedi te Isusa na Golgoti. Upisana je i godina posvete crkve, 1562. g.

S desne strane dominira godina 1442. te prikaz Presvetog Trojstva. U donjem dijelu apside je prizor mora i jedrenjaka te biskupa kako stoji na obali.

Tekst koji prati crteže, ispisan na glagoljici, povjesničari umjetnosti i stručnjaci za glagoljicu trebat će iščitati i protumačiti.

Crkvica Svete Ane je bila župna crkva Veprinačkog kaštela, jednog od važnijih srednjovjekovnih urbanih središta na sjevernom Jadranu.

O dugoj tradiciji kulture i uređenog društva toga kraja svjedoči i Veprinački zakon čiji je najstariji sačuvani zapis iz 1507. godine.

Stručnu potporu restauratorskim radovima dao je Konzervatorski odjel u Rijeci pod nadzorom mr. Radovana Oštrića, a arhitekt Danko Grigić proveo je istraživanja i pripremio izvedbeni projekt, uz financijsku pomoć grada Opatije. (HINA)

27.08.2008. 13:13:00
http://m.metro-portal.hr/crkvica-skrivala-srednjevjekovne-crteze/11115/