Čokolada nas ipak ne usrećuje?
Sam mozak proizvodi neurotransmiter, takozvanu „molekulu blaženstva", preciznije spoj anandamid, zbog kojeg se čokoladi pripisuju tako moćni učinci podizanja raspoloženja
Čokolada podiže raspoloženje, tvrdi se u mnogim člancima i studijama, no izgleda da to ipak nije istina.
Naime, u časopisu „Planta mexica" je 2018. godine objavljen rad koji je analizirao ranija istraživanja njenog utjecaja na raspoloženje, a sva su bila loše izvedena, bazirajući se na kemijskim supstancama sadržanim u čokoladi, koje veoma variraju zbog temperature i vremena pečenja kakaovca.
Osim toga, sam mozak proizvodi neurotransmiter, takozvanu „molekulu blaženstva", preciznije spoj anandamid, zbog kojeg se čokoladi pripisuju tako moćni učinci podizanja raspoloženja. Istina, ima ga i u čokoladi, ali u minimalnim količinama, a i brzo se raspada.
No, iako nas možda ne čini sretnim, čokolada i dalje ima povoljan utjecaj na srce: u časopisu „Heart" 2015. godine objavljen je rad kojim su liječnici ustvrdili da su osobe koje su jele veće količine čokolade imale manji rizik od koronarne bolesti srca, moždanog udara i drugih kardiovaskularnih problema.
Stoga, ne dajte se smesti... uživajte!
Novi komentar