« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 4 mjeseca
MMMM

Cimet - zimska blagodat iz prirode

Cimet ima velike zdravstvene dobrobiti pa ako ga do sada niste koristili sada ćete početi

Cimet je čudo!
Cimet je čudo! (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

imunitet

,

cimet

Cimet je omiljeni zimski začin i to s razlogom. Osim što fino miriše i ima divan okus, grije sve od čokolade od vašeg srca. Cimet ima velike zdravstvene dobrobiti pa ako ga do sada niste koristili sada ćete početi.

Pripada obitelji Lauraceae i dolazi iz Indonezije, Indije i Šri Lanke, a koristili su ga Feničani i stari Egipćani, a bio je jako popularan i tijekom Srednjeg vijeka.

Jača imunitet

"Bez obzira uzima li se u obliku kore, esencijalnog ulja, praha ili kao dodatak, cimet djeluje antioksidativno, protuupalno, antimikrobno, pojačava imunitet te štiti od raka i srčanih bolesti", kaže savjetnica za prehranu Stephanie Papadakis za Bustle. Čak i malo cimeta može pomoći u zaštiti od nekih bolesti i u poboljšanju razine šećera u krvi kod osoba koje imaju dijabetes.

Začin "ima sposobnost snižavanja razine šećera u krvi i poboljšanja osjetljivost na hormon inzulin, što pomaže održavanju razine šećera u krvi", dodaje dalje. Cimet ima sposobnost blokiranja aktivnosti nekoliko probavnih enzima koji usporavaju apsorpciju šećera u krvotoku.

Neki ljudi vjeruju da cimet ubrzava metabolizam odnosno i način na koji tijelo pretvara gorivo u energiju. Papadakis je objasnila da ne postoje istraživanja koja podupiru tezu o ubrzavanju metabolizma. 

Dobar za vrijeme prehlada

Postoje i druge zdravstvene koristi ovog začina. Cimet je prirodni osvježivač daha, a može pomoći i tijekom zime kada koža postaje suha i osjetljiva. Zbog antibakterijskih i antimikrobnih svojstava može pomoći kod iritacija, osipa, alergijskih reakcija i infekcija.

Kako onda najbolje uživati ​​u ovom začinu? Papadakis predlaže da ga pospete na gotovo sve: kavu, čaj, pecivo ili zobenu kašu. Iako je cimet zdrav, nemojte ga uzimati iz bočice ili sa žlicom jer može doći do gušenja.


20.12.2019. 09:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    20.12.2019. 09:25
    cimet je zakon
Novi komentar
nužno
nužno