« Film
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
NOVA IRANSKA KINEMATOGRAFIJA

Ciklus iranskog filma u kinu "Tuškanac"

Prikazat će se filmovi "Znamen", "Posljednji čvor", "Djeca vječnosti", "Tepih od vjetra", "Treći dan" i "Noć".

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Igor Sambolec, CROPIX)
Više o

Hrvatski filmski savez

,

Tuškanac

,

kino Tuškanac

,

ciklus novog iranskog filma

,

iranska kinematografija

Ciklus novog iranskog filma održat će se u kinu "Tuškanac" od 9. do 16. ožujka, što je nastavak tradicije tog kina koje jedan tjedan u ožujku posvećuje novijoj iranskoj kinematografiji, izvijestio je danas Hrvatski filmski savez.

Prikazat će se šest filmova snimljenih između 2003. i 2008., "Znamen", "Posljednji čvor", "Djeca vječnosti", "Tepih od vjetra", "Treći dan" i "Noć".

Po riječima filmske kritičarke Diane Nenadić, ovogodišnji izbor filmova, kao i svi dosadašnji, pokazuje da je, unatoč strogim kulturnim i religijskim kodeksima koji njome ravnaju, iranska kinematografija, dinamičan i šaren organizam.

Nenadić je ustvrdila da je novi iranski film više okrenut urbanom ambijentu, djeci i suvremenoj iranskoj obitelji, a u izboru je uvršten i jedan krimić ("Posljednji čvor") te ratni film ("Treći dan" koji je proglašen najboljim iranskim filmom u 2007.).

Na rasporedu je i japansko-iranska koprodukcija "Tepih od vjetra", u kojem su tradicija izrade čuvenih perzijskih sagova i sudjelovanje dječjih likova poslužili kao podloga za priču o dodiru drugih kultura s mentalitetom perzijskog potomstva u eri globalizacije.

Suorganizator ciklusa je Iranski kulturni centar. (hina/metro-portal)

05.03.2009. 17:15:49
Novi komentar
nužno
nužno