« Film
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
KINA 1949.-2009.

2. Subversive Film Festival posvećen je Kini

Od 15. do 23. svibnja u zagrebačkom kinu "Europa" prikazat će se više od šezdeset filmova.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (www.subversivefilmfestival.com)
Više o

kino Europa

,

Subversive Film Festivala

,

Kina 1949.-2009.

,

Bijeli val

U sklopu 2. Subversive Film Festivala, koji će se na temu "Kina 1949.-2009." održati od 15. do 23. svibnja u zagrebačkom kinu "Europa", prikazat će se više od šezdeset filmova, izvijestili su danas organizatori, udruga "Bijeli val".

Glavni program donosi kultna ostvarenja iz kineske, tajvanske i hongkonške filmske povijesti, kao i vrhunce suvremene produkcije, od "arthousea" i "undergrounda" do popularnih žanrovskih filmova.

U popratnom programu bit će predstavljene tematske i autorske selekcije, uz niz predavanja, okruglih stolova, umjetničkih akcija i izložbi. Festival će imati 20 domaćih i inozemnih gostiju.

"Polazeći od burne povijesti suvremene Kine, preko i dalje kontroverzne Kulturne revolucije, prateći ekonomske reforme i društveno-kulturalnu transformaciju Kine kroz šezdeset godina, cilj je Festivala propitati Kinu ne samo kao kulturni imaginarij Zapada, nego i njezino maoističko nasljeđe, Kinu kao poprište kontradikcija izmedju socijalizma i kapitalizma, te kao novu velesilu u kontekstu aktualne svjetske financijske krize", stoji u obavijesti.

Obilježavajući 60. obljetnicu Kineske revolucije Subversive Film Festival otvara drugačiji pristup pravu na kulturne razlike i identitete, učvršćujući veze Zagreba s prijateljskim gradovima Šangajem i Pekingom, dodaje se. (hina/metro-portal)

05.03.2009. 17:35:57
Novi komentar
nužno
nužno