« Zdravlje
objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci
PREVENCIJA

Cijepljenje protiv gripe počinje

Cijepljene protiv gripe počinje u četvrtak, 13. studenoga, a građani se mogu cijepiti kod izabranog liječnika ili u zavodu za javno zdravstvo za što je osigurano 260000 doza trovalentnog sezonskog cjepiva

Ako vas je strah gripe ...
Ako vas je strah gripe ... (Arhiva)
Više o

cijepljenje

,

cjepivo protiv gripe

,

cijepljenje protiv gripe

Cijepljenje protiv gripe počinje danas, 13. studenoga u cijeloj Hrvatskoj, a osigurano je 260 tisuća doza trovalentnog sezonskog cjepiva protiv gripe, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo. 

Kao i uvijek, cijepljenje je besplatno za osobe s kroničnim bolestima i sve osobe starije od 65 godina, za zaposlene u zdravstvu i ostale zdravstvene djelatnike koji sudjeluju u njezi bolesnika.

U HZJZ-u cijepljenje protiv gripe provodit će se od 9,30 do 15,30 sati svakim radnim danom.

Samo kao podsjetnik - trajne kontraindikacije za cijepljenje protiv gripe su teška alergija na bjelančevine jaja i pileće bjelančevine, alergija ne neki sastojak cjepiva i teška nuspojava nakon ranije primjene cjepiva protiv gripe.

Privremena kontraindikacija za cijepljenje je akutna febrilna bolest, ističu iz HZJZ-a.

Djelotvornost cjepiva protiv gripe je različita od sezone do sezone, a ovisi i o tome koliko se cirkulirajući sojevi virusa poklapaju s cjepnim sojevima, o dobi i zdravstvenom stanju cijepljene osobe i o tome je li osoba cijepljena prethodnih godina.

U sezonama kada se sojevi dobro poklapaju, djelotvornost cjepiva se kod zdravih odraslih kreće u prosjeku oko 70%, a kod starijih osoba i osoba s kroničnim bolestima djelotvornost je u pravilu niža.

Međutim, kod osoba kojima je gripa ozbiljna prijetnja zdravlju, čak i smanjenje rizika od gripe cijepljenjam za 20% je bolje nego ostaviti te osobe nezaštićene.

Najčešće nuspojave cijepljenja su blage i spontano prolaze u roku od dan-dva (oteklina i crvenilo na mjestu primjene, povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima, glavobolja).

13.11.2014. 09:35:00
Novi komentar
nužno
nužno