objavljeno 13.11.2014. 09:35:00
PREVENCIJA

Cijepljenje protiv gripe počinje

Cijepljene protiv gripe počinje u četvrtak, 13. studenoga, a građani se mogu cijepiti kod izabranog liječnika ili u zavodu za javno zdravstvo za što je osigurano 260000 doza trovalentnog sezonskog cjepiva

Ako vas je strah gripe ...
Ako vas je strah gripe ... (Arhiva)

Cijepljenje protiv gripe počinje danas, 13. studenoga u cijeloj Hrvatskoj, a osigurano je 260 tisuća doza trovalentnog sezonskog cjepiva protiv gripe, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo. 

Kao i uvijek, cijepljenje je besplatno za osobe s kroničnim bolestima i sve osobe starije od 65 godina, za zaposlene u zdravstvu i ostale zdravstvene djelatnike koji sudjeluju u njezi bolesnika.

U HZJZ-u cijepljenje protiv gripe provodit će se od 9,30 do 15,30 sati svakim radnim danom.

Samo kao podsjetnik - trajne kontraindikacije za cijepljenje protiv gripe su teška alergija na bjelančevine jaja i pileće bjelančevine, alergija ne neki sastojak cjepiva i teška nuspojava nakon ranije primjene cjepiva protiv gripe.

Privremena kontraindikacija za cijepljenje je akutna febrilna bolest, ističu iz HZJZ-a.

Djelotvornost cjepiva protiv gripe je različita od sezone do sezone, a ovisi i o tome koliko se cirkulirajući sojevi virusa poklapaju s cjepnim sojevima, o dobi i zdravstvenom stanju cijepljene osobe i o tome je li osoba cijepljena prethodnih godina.

U sezonama kada se sojevi dobro poklapaju, djelotvornost cjepiva se kod zdravih odraslih kreće u prosjeku oko 70%, a kod starijih osoba i osoba s kroničnim bolestima djelotvornost je u pravilu niža.

Međutim, kod osoba kojima je gripa ozbiljna prijetnja zdravlju, čak i smanjenje rizika od gripe cijepljenjam za 20% je bolje nego ostaviti te osobe nezaštićene.

Najčešće nuspojave cijepljenja su blage i spontano prolaze u roku od dan-dva (oteklina i crvenilo na mjestu primjene, povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima, glavobolja).

13.11.2014. 09:35:00
http://m.metro-portal.hr/cijepljenje-protiv-gripe-pocinje/88383/