« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
PATOLOŠKI DOKAZ

Česti udarci u glavu uzrokuju opasne bolesti

Udarci u glavu koji se često ponavljaju mogu uzrokovati neurodegenerativne bolesti poput Alzheimerove ili Lou Gehrigove bolesti

udarci bolesti
udarci bolesti (Shutterstock)
Više o

mozak

,

Alzheimerova bolest

,

udarac u glavu

,

bolesti desni

,

dotacije

Niz čestih udaraca u glavu može prouzročiti neurodegenerativne bolesti poput Lou Gehrigove bolesti i Alzheimera. Znanstvenici su to ustvrdili na temelju patoloških nalaza dobivenih nakon obdukcije mozga 12 sportaša koji su umrli od posljedica oštećenja živaca, a ono je rezultiralo nekom moždanom ili neurološkom bolesti. Svima im je bilo zajedničko da su tijekom života, preciznije tijekom sportske karijere, dobili puno udaraca u glavu. Trojici je dijagnosticirana amiotrofična lateralna skleroza, poznatija kao Lou Gehrigova bolest, a naziv je dobila prema igraču baseballa koji je od nje umro.

Stručnjaci za traumu mozga smatraju da će studija, čiji su rezultati objavljeni u časopisu ''Journal of Neuropathology & Experimental Neurology'', poslužiti za nova istraživanja i pronalaženje načina za sprečavanje dugoročnog oštećenja mozga uslijed udaraca.

>> Otkriven mehanizam pomoću kojeg mozak stvara pamćenje

Istraživanja su pokazala i važnost praćenja zdravstvenog stanja vojnih veterana koji su sudjelovali u ratovima u Iraku i Afganistanu, odakle su se mnogi vratili s povredama glave od posljedica eksplozija ili drugih udaraca.

>> Udarci u glavu u djetinjstvu vrlo opasni

"Ovo je prvi potvrđeni patološki dokaz da udarci u glavu koji se ponavljaju, a sportaši su ih dobili u nekim grubljim sportovima, za dugoročnu posljedicu mogu imati razvoj moždanih ili neuroloških bolesti", stoji u stručnom tekstu koji su potpisali dr. Ann McKee s Bostonskog sveučilišta i njezini kolege.

Oni su proveli patološka istraživanja na mozgu i leđnoj moždini profesionalnih igrača američkog nogometa ili boksača te jednog igrača hokeja. Svima je ustanovljena kronična traumatska encefalopatija, kod koje se nakon određenog broja godina najčešće javi demencija. (hina/metro-portal)

18.08.2010. 10:55:22
Novi komentar
nužno
nužno