« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
SUDSKA ODLUKA

Britanska vlada mora objaviti dokumente o mučenju u Guantanamu

Zaključeno je da postoji presudan interes javnosti da se objave dokumenti koje je britanska vlada dobila od CIA-e

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Velika Britanija

,

CIA

,

Guantanamo

,

mučenje

Britanski sud odlučio je u srijedu odbaciti zahtjev britanske vlade da se zadrži tajnost američkih obavještajnih dokumenata u kojima se navode optužbe o mučenjima u vojnoj bazi Guantanamu na Kubi, javile su agencije.

Londonski prizivni sud odbacio je zahtjev ministra vanjskih poslova Davida Milibanda da se zabrani objavljivanje dokumenata povezanih sa slučajem bivšeg zatočenika u Guantanamu Binyama Mohameda, javlja Reuters.

Miliband je tvrdio da bi objavljivanje tih dokumenata moglo otežati razmjenu obavještajnih informacija sa SAD-om, čime bi se ugrozila britanska nacionalna sigurnost.

Mohamed, etiopski državljanin s prebivalištem u Velikoj Britaniji, bio je podvrgnut "okrutnom, neljudskom i ponižavajućem" tretmanu tijekom svog sedmogodišnjeg zatočeništva, navodi se u spornim dokumentima, prenosi agencija dpa. Britanske vlasti dobile su te dokumente od CIA-e.

Mohamed je uhićen u Pakistanu u travnju 2002. godine, a zatim je CIA-inim zrakoplovom prebačen u Maroko, gdje je držan 18 mjeseci. On tvrdi da je tijekom boravka u Maroku mučen.

Američke vlasti objavile su da je Mohamed prebačen u Afganistan 2004. godine, a kasnije je prebačen u Guantanamo. Nikad nije optužen, a u Britaniju se vratio 2009. godine.

Londonski visoki sud presudio je 2008. da britanska vlada mora objaviti sve dokaze protiv Mohameda, ali je iz te odluke isključilo sedam osjetljivih paragrafa koje je pribavila CIA.

Međutim, u listopadu 2009. dva suca visokog suda presudila su da postoji "presudan interes javnosti" da se ti dokumenti objave, a tu je odluku u srijedu podržao prizivni sud.

Sedam spornih paragrafa odnose se na intervjue koje su vodili američki istražitelji i u kojima se izvješćuje da je Mohamed mučen. (hina/metro-portal)

10.02.2010. 17:01:06
Novi komentar
nužno
nužno