« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
UZALUDNO DURENJE

Janukovič pozvao Timošenko da podnese ostavku, ona i dalje šuti

Demokratski lideri uvijek prihvaćaju izborne rezultate, a zemlji ne treba nova kriza, poručio je pobjednik ukrajinskih izbora

Viktor Janukovič
Viktor Janukovič (Getty Images)
Više o

izbori

,

Ukrajina

,

Julija Timošenko

,

Viktor Janukovič

Za izlazak Ukrajine iz ekonomske krize potrebna je pomoć s Istoka i Zapada, rekao je u srijedu izborni pobjednik Viktor Janukovič i pozvao premijerku Juliju Timošenko da podnese ostavku, no ona već treći dan šuti dok njezin tabor osporava izborne rezultate.

Ukrajini treba pomoć i Zapada i Istoka u rješavanju teškoća gospodarske krize, rekao je Janukovič u pisanu priopćenju i poručio da će "prioritetni biti odnosi s Rusijom i zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza".

"Naše su zemlje tijesno vezane gospodarski, kulturno, povijesno. Naša se gospodarstva nadopunjuju. Te prednosti moramo koristiti za dobrobit naših naroda", poručio je Janukovič, kako prenosi AFP.

Ukrajina je jedno od europskih gospodarstava najteže pogođenih globalnom recesijom u 2009., te je Janukovič poručio "treba nam pomoć i Zapada i Istoka kako bismo stabilizirali stanje i restrukturirali novčane obveze".

Najavio je da će nova vlada razgovarati sa zajmodavcima, jer je lani teško podmirivala svoje obveze prema europskim kreditorima i posebno račune za ruski plin, a krajem 2009., Međunarodni monetarni fond obustavio je Ukrajini kreditni program za izlaz iz krize od 16,4 milijardi dolara.

Proruski oporbeni kandidat tijesno je u nedjelju s 48,95 posto glasova pobijedio premijerku Juliju Timošenko koju je pozvao da podnese ostavku.

"Želio bih podsjetiti Timošenko da je volja naroda temelj demokracije. Demokratski lideri uvijek prihvaćaju izborne rezultate. Zemlji ne treba nova kriza", Viktor Janukovič

Timošenko, jedna od nositeljica Narančaste revolucije kojom je 2004., spriječen dolazak Janukoviča na vlast i počelo približavanje Ukrajine Europskoj uniji, već treći dan odgađa konferenciju za novinare na kojoj bi se izjasnila o porazu.

Svjatoslav Olinik, član njezine stranke, rekao je da bi već u srijedu ili četvrtak mogla pozvati svoje odvjetnike i osporiti izborne rezultate, a AFP prenosi izjavu njezina suradnika Aleksandra Turčinova da su "prijevare masovne".

"Prijevare u drugome izbornom krugu uvelike su utjecale na rezultate izbora i bacaju sumnju na njih", rekao je Turčinov i poručio "prijevare su bile masovne".

Tijekom kampanje premijerka je najavljivala masovne prosvjede ako se otkrije lažiranje rezultata i u tom bi smjeru mogle krenuti njezine optužbe, jer je najavljeno da će zatražiti prebrojavanje glasova u tri pokrajine, piše Reuters.

Britanska agencija piše da su neki premijerki vjerni ljudi privatno izrazili dvojbe u to da će ona moći dokazati prijevaru. Olinik je čak predvidio da bi za nekoliko dana "Timošenko mogla prihvatiti rezultate i najaviti da prelazi u oporbu", piše Reuters. (hina/metro-portal)

10.02.2010. 17:20:52
Novi komentar
nužno
nužno