« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
UBLAŽAVANJE EFEKATA

Brigama protiv depresije

Brige zapravo mogu biti dobre, jer ublažavaju efekte depresije, sugerira nova studija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

depresija

,

anksioznost

,

brige

Znanstvenici koji su proučavali ovo mentalno stanje, otkrili su da zabrinutost negira loše efekte bolesti. Ovo je u direktnoj suprotnosti s drugim tipom anksioznosti koji se zove napadaj panike, a karakterističan je za strah i depresiju.

Do ovog otkrića došlo se promatranjem aktivnosti mozga kada su ljudi imali jedan od dva tipa aknsioznosti tijekom depresije. Rezultati sugeriraju da napadaj panike i straha povećavaju aktivnost mozga koja je povezana s bolešću, dok je stanje zabrinutosti ublažava, reducirajući negativne efekte bolesti.

Profesor Gregory Miller koji je vodio istraživanje objašnjava: "Čini se kako taj specifičan tip anksioznosti pomaže u jednom dijelu, a odmaže u drugom dijelu mozga. Ponekad je zabrinutost dobra stvar. Možda će vam pomoći da bolje planirate ili da se bolje fokusirate."

"Premda smatramo kako su depresija i anksioznost dvije različite stvar, one se često manifestiraju zajedno. U našoj studiji, tri četvrtine pacijenata kojima je dijagnosticirana depresija, imali su bar jedan oblik anksioznosti", dodaje.

Ranije studije pokazale su kako dva tipa anksioznosti stvaraju vrlo različite oblike aktivnosti u mozgu. Istraživači su otkrili kako je magnetska rezonancija mozga zabrinute i depresivne osobe poprilično drugačija od one panično depresivne osobe.

03.04.2010. 22:05:31
Novi komentar
nužno
nužno