« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 8 mjeseci
MLJAC

Borovnice - čudo prirode

Konzumiranje jedne šalice borovnica dnevno može itekako poboljšati metaboličke značajke koje su povezane s kardiovaskularnim sustavom

Mljac!!! Zdrave i fine!
Mljac!!! Zdrave i fine! (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

borovnice

Borovnice spadaju u veoma ukusno bobičasto voće omiljeno mnogima. Čest su sastojak raznih slastica, smoothieja i voćnih salata, no osim zaraznog okusa, borovnice su veoma korisne za zdravlje

Posljednje je istraživanje pokazalo kako konzumiranje jedne šalice borovnica dnevno može itekako poboljšati metaboličke značajke koje su povezane s kardiovaskularnim sustavom.  

Naime, znanstvenici sa Sveučilišta East Anglia u Ujedinjenom Kraljevstvu zajedno su sa znanstvenicima s Harvarda odlučili dubinski istražiti zdravstvene pogodnostiborovnica. 

Točnije, željeli su shvatiti može li redovito konzumiranje borovnica promijeniti metabolički profil osoba s metaboličkim sindromom. Metabolički sindrom podrazumijeva skupinu metaboličkih poremećaja koji se očituju kao inzulinska rezinstencija, nakupljanje masnog tkiva u području trbuha, visoka razina kolesterola te povišeni krvni tlak. 

Trenutno metabolički sindrom utječe na jednu trećinu odraslih osoba u SAD-u, dok neki znanstvenici smatraju kako bi ovo mogao postati globalni problem. 

Naime, znanstvenici su dokazali kako jedna šalica borovnica na dan zaista može poboljšati kardiovaskularni sustav. Vjeruju da razlog leži u prisutnosti antocijanina. 

U donjem dijelu crijeva, tijelo metabolizira antocijanine kako bi proizvelo niz kemikalija. Neke od tih kemikalija osiguravaju hranu bakterijama koje žive u crijevima i vjerojatno igraju ključnu metaboličku ulogu", zaključili su autori. 

03.06.2019. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno