« Žene
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
CRNE STATISTIKE

Borba za jednakost kriva za dvostruko više depresivnih žena

U svom tom nastojanju da se na svakom polju izbore za potpuno samoostvarenje, žene su nažalost potpuno zaboravile na brigu o vlastitom psihičkom zdravlju i dobrobiti

Fotografija vijesti
Više o

depresija

,

psihički poremećaji

,

majčinstvo

,

karijere

,

spolna jednakost

Posljednjih je nekoliko desetljeća donijelo mnogo pozitivnih pomaka kad su ženska prava i jednakost s muškarcima u pitanju, ali ova borba i novostečena ravnopravnost nisu nažalost prošli bez nekih negativnih pojava i trendova.

Istraživanje provedeno u Njemačkoj pokazalo je kako današnje djevojke i žene imaju dvostruko veću šansu da obole od depresije nego što je to bio slučaj sa ženama prije 40 godina.

Čak jedna od sedam žena u nekom će trenutku svog života patiti od blažeg ili težeg oblika ove podmukle bolesti, što je također dvostruko više nego što je to slučaj kod muškaraca.

Znanstvenici tvrde kako žongliranje obiteljskim, poslovnim, ljubavnim i prijateljskim obvezama ženama na ramena stavlja ogroman emocionalni teret.

U svom tom nastojanju da se na apsolutno svakom polju izbore za potpuno samoostvarenje, žene su nažalost potpuno zaboravile na brigu o vlastitom psihičkom zdravlju i dobrobiti.

Zaključi ovog istraživanja potpuno se poklapaju s onima provedenog ranije ove godine u SAD-u, koje je pokazalo kako je većina žena koja pokušava „imati sve" osuđena na neuspjeh, a suočavanje s tim neuspjehom često i lako dovodi do depresivnog stanja i potpunog gubitka samopouzdanja.

Ipak, američki stručnjaci tvrde da depresija u jednakom broju pogađa i muškarce, ali da se kod njih to puno rjeđe dijagnosticira, budući da mnogi odbijaju zbog toga potražiti liječničku pomoć.

„Muškarcima je puno teže pričati o svojim tjeskobama, depresiji ili usamljenosti, stoga mnogi slučajevi nama ostanu potpuno nepoznati", zaključuje Majorie Wallace, voditeljica studije.

06.09.2011. 13:24:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    NovacZarađujemBrzo
    06.09.2011. 13:28
    pa naravno al kad im se nameće da bi trbale biti ono što nisu i obrnuto
  2. avatar
    124
    06.09.2011. 13:55
    Žene danas u isto vrijeme moraju biti lijepe, mršave i mlade zauvijek, imati muža i djecu, biti kuharice i spremačice i odgajateljice, imati karijeru, imati prijatelje. Moraš puknuti htio-ne htio. Ženama uvijek strada zdravlje kao posljedica tog žongliranja: bolesti srca, bolesti štitnjače ...
  3. avatar
    meri
    06.09.2011. 14:50
    Zene, procitajte ciklus "Zvonki cedar ruski" autora Vladimira Megrea i necete vise imat ovakvih muka.
    Najtoplije vam preporucam

  4. avatar
    drvodjelja
    06.09.2011. 15:27
    Da trebamo imati ista prava,bili bismo i iste tjelesne građe.Žena ima pravo i cijepati drva i voziti kamion i kopati njive,treba li to i raditi ?Žena je žena i treba to i ostati,nježno biće koje ukrašava svemir,svojim glasom otvara i najteža vrata i najtvrđa srca ,svojom pojavom tjera i najstarijeg muškarca da se ustane i pokloni joj se.Emancipacijom su žene dobile obavezu da moraju raditi i stvarati karijeru,ako treba i da cijepaju drva,da rađaju što više,da trče u crkvu,na posao ,između da kuhaju,spremaju i pobrinu se za djecu,a navečer i za supruga.Da se ženama zabrani da idu raditi i da im se da plaća za svako dijete i poštena mirovina,otvorila bi se radna mjesta za muškarce i večina bi to prihvatila.Naravno da treba to i omogućiti onima koje žele poslovnu karijeru.
  5. avatar
    124
    06.09.2011. 21:18
    @Meri, sutra idem po tu knjigu u knjižnicu :)
  6. avatar
    meri
    07.09.2011. 11:26
    @124

    Prva knjiga se zove Anastazija.

    Procitala sam trista cuda u zivotu, ali ovo je totalna alternativa. Lijeci dusu i vraca dostojanstvo.

    Pozdrav
  7. avatar
    miodrag
    05.10.2011. 20:11
    ravnopravne u cemu? u crncenju? u tome smo sada zaista ravnopravni, drugo ni nemamo.
Novi komentar
nužno
nužno