objavljeno 06.09.2011. 13:24:00
CRNE STATISTIKE

Borba za jednakost kriva za dvostruko više depresivnih žena

U svom tom nastojanju da se na svakom polju izbore za potpuno samoostvarenje, žene su nažalost potpuno zaboravile na brigu o vlastitom psihičkom zdravlju i dobrobiti

Fotografija vijesti

Posljednjih je nekoliko desetljeća donijelo mnogo pozitivnih pomaka kad su ženska prava i jednakost s muškarcima u pitanju, ali ova borba i novostečena ravnopravnost nisu nažalost prošli bez nekih negativnih pojava i trendova.

Istraživanje provedeno u Njemačkoj pokazalo je kako današnje djevojke i žene imaju dvostruko veću šansu da obole od depresije nego što je to bio slučaj sa ženama prije 40 godina.

Čak jedna od sedam žena u nekom će trenutku svog života patiti od blažeg ili težeg oblika ove podmukle bolesti, što je također dvostruko više nego što je to slučaj kod muškaraca.

Znanstvenici tvrde kako žongliranje obiteljskim, poslovnim, ljubavnim i prijateljskim obvezama ženama na ramena stavlja ogroman emocionalni teret.

U svom tom nastojanju da se na apsolutno svakom polju izbore za potpuno samoostvarenje, žene su nažalost potpuno zaboravile na brigu o vlastitom psihičkom zdravlju i dobrobiti.

Zaključi ovog istraživanja potpuno se poklapaju s onima provedenog ranije ove godine u SAD-u, koje je pokazalo kako je većina žena koja pokušava „imati sve" osuđena na neuspjeh, a suočavanje s tim neuspjehom često i lako dovodi do depresivnog stanja i potpunog gubitka samopouzdanja.

Ipak, američki stručnjaci tvrde da depresija u jednakom broju pogađa i muškarce, ali da se kod njih to puno rjeđe dijagnosticira, budući da mnogi odbijaju zbog toga potražiti liječničku pomoć.

„Muškarcima je puno teže pričati o svojim tjeskobama, depresiji ili usamljenosti, stoga mnogi slučajevi nama ostanu potpuno nepoznati", zaključuje Majorie Wallace, voditeljica studije.

06.09.2011. 13:24:00
http://m.metro-portal.hr/borba-za-jednakost-kriva-za-dvostruko-vise-depresivnih-zena/62949/