« Život
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
SAVJETI

Bojanje jaja prirodnim bojama

Uskrsne pisanice lijep su običaj i dekoracija za blagdane, a kako obojati jaja na siguran način za djecu pročitajte u članku

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Uskrs

,

pisanice

,

jaja

,

bojanje jaja

,

hladno bojanje

,

boje za jaja

Uskrsne pisanice tradicija su u svim dijelovima Hrvatske, a gotovo svaka obitelj ima neki svoj način na koji ih boja kako bi lijepo dekorirali blagdanski stol. Jedan od načina je i hladno bojanje jaja koje je posebno pogodno rješenje za malu djecu.

Na taj se način mogu dobiti zanimljive boje, a djeca neće biti u opasnosti da se opeku na vruća jaja. Recimo, ako želite dobiti plava jaja, naribajte crveni kupus i ulijte vode toliko da se potopi. Nakon pola sata kuhanja ostavite da stoji cijeli jedan dan, pa zatim procijedite. Kuhana jaja stavite u hladnu tekućinu i ostavite pola sata do sat vremena i dobit ćete vrlo zanimljivu boju pisanica. 

Crvenu i ljubičastu boju dobit ćete kuhanjem jaja s ciklom, a cikla će i tako naći svoje mjesto na blagdanskom stolu. Ako imate dobrog crnog domaćeg vina, kuhanjem jaja u njemu ili soku od malina ili šipka dobit ćete jarko crvenu boju. Jaja kuhajte 15 minuta i zatim ostavite da se ohlade zajedno s tekućinom. Posebno zanimljivo je bojanje vinom jer će se na ljusci jaja pojaviti maleni kristalići.

Zelena jaja dobivamo kuhanjem sa špinatom ili koprivom. Biljke narežite i ostavite par sati potopljene u vodi, a zatim kuhajte pola sata i ostavite da se ohladi. Kuhana jaja namaču se u u tekućini od pola sata do sat vremena. 

Ljubičasta jaja dobit ćete kuhanjem u trajanju od 15 minuta u jakom čaju od borovnice, a nakon toga ostavite da se hlade sve dok ne postignu boju koju želite. 

18.04.2014. 10:08:00
Novi komentar
nužno
nužno