« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
PRESTIŽNA SURADNJA

BMW i Mercedes-Benz intenziviraju planove o suradnji

Zajednička istraživanja i proizvodnja s ciljem rezanja troškova.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

BMW

,

Daimler

,

Mercedes-Benz

,

suradnja

Dva njemačka prestižna automobilska branda BMW i Mercedes-Benz intenziviraju planove o udruživanju snaga na području istraživanja i proizvodnje, u nastojanju da srežu troškove u razdoblju pada gospodarskih aktivnosti, izvijestile su njemačke novine u nedjelju.

Suradnja je moguća pod uvjetom da ne utječe na potrošače odnosno da nema negativan utjecaj da dva banda, kazali su viši dužnosnici u razgovoru na nedjeljno izdanje frankfurtskog dnevnika Frankfurter Allgemeine Zeitung.

BMW sa sjedištem u Muenchenu i Daimler, proizvođač Mercedes-Benza sa sjedištem u Stuttgartu, pregovaraju već godinama o udruživanju resursa, no te su inicijative kočili inženjeri koji su bili protiv primjene konkurentske tehnologije, objavile su novine.

Iz dana u dan pritisak troškova sve više nagriza taj otpor, dodale su novine. Kako navode, prvi ugovori su spremni za potpisivanje, pri čemu dvije kompanije ne planiraju nikakvo unakrsno dioničarstvo.

Tržište luksuznih vozila našlo se na udaru oštrog pada prodaje u cijelom svijetu.

Glasnogovornik Daimlera kazao je u nedjelju da kompanija nema komentara na takva izvješća i da će u utorak sve objaviti viši dužnosnici na konferenciji za novinare o godišnjim financijskim rezultatima.

U BMW-u je glasnogovornik kazao da su pregovori poznati javnosti i da nema "novih vijesti", opovrgnuvši postizanje novih konkretnih dogovora. Kazao je da dvije grupe već zajedno razvijaju hibridna vozila i zajednički kupuju komponente. (hina/metro-portal)

16.02.2009. 17:17:27
Novi komentar
nužno
nužno