« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci

Toyota ipak prva na svijetu

Toyota istisnula GM s mjesta najvećeg proizvođača automobila u svijetu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Toyota

,

Toyota najveća

Japanska kompanija Toyota Motor pretekla je General Motors (GM) u utrci za mjesto najvećeg svjetskog proizvođača vozila koje je američki automobilski gigant držao 77 godina.

GM je u srijedu priopćio da mu je prodaja u 2008. pala za 11 posto, pri čemu je u četvrtom tromjesečju smanjena za čak 26 posto, izgubivši tako vodeću poziciju u svijetu koju mu je preotela Toyota.

Kompanija iz Detroita u saveznoj američkoj državi Michigan kazala je da je prošle godine prodala 8,35 milijuna vozila, od čega u četvrtom tromjesečju 1,7 milijuna.

Ukupna brojka u 2008. bila je za oko 620.000 niža od Toyotine, pa je tako GM prvi put u 77 godina ustupio poziciju najvećeg svjetskog proizvođača vozila.

Toyota je u utorak izvijestila da je prošle godine prodala 8,972 milijuna vozila, što je četiri posto manje nego 2007. Međutim, od 1999. povećala je prodaju za 70 posto zahvaljujući potražnji za vozilima koja ekonomičnije troše gorivo.

GM je kazao da je imao rekordnu prodaju u azijsko-pacifičkoj regiji, u Latinskoj Americi, Africi i Bliskom Istoku, no da to nije moglo nadoknaditi 21-postotni pad prodaje u Sjevernoj Americi.

Američka prodaja vozila pala je više od 35 posto u posljednjem tromjesečju 2008., nakon što je otežano dobivanje kredita u aktualnoj financijskoj krizi i pridodalo postojećim teškoćama u američkoj industriji koja se bori s učinkovitijim i jeftinijim inozemnim konkurentima.

"Kolaps američke prodaje vozila gurnuo je u drugi plan Toyotino preuzimanje mjesta najvećeg svjetskog proizvođača vozila", kazao je Mike Jackson, izvršni direktor tvrtke Auto Nation, najvećeg trgovca automobilima u SAD-u za Bloomberg TV. "Automobilska industrija je u previranju". (hina/metro-portal)

22.01.2009. 11:24:05
Novi komentar
nužno
nužno