« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina
OPREZ!

Bezazleni simptomi koje ne smijete ignorirati

Nažalost, upravo nam blagi i na prvi pogled bezazleni simptomi mogu priuštiti puno problema odlučimo li ih ignorirati

Fotografija vijesti
Više o

zdravlje

,

njega tijela

,

ljudsko tijelo

Unatoč tomu što većina nas ima svijest o važnosti redovite brige za svoje zdravlje, svakodnevne obaveze kojima smo opterećeni mnogima ne ostavljaju previše vremena, ali ni volje da se bave osluškivanjem vlastitog tijela. Nažalost, upravo nam ti blagi i na prvi pogled bezazleni simptomi mogu priuštiti puno problema odlučimo li ih ignorirati. Pogledajte najčešće od njih.

Pjegice po licu i rukama


Prije nego počnete paničariti, imajte na umu da su pjegice na koži u većini situacija sasvim normalna i bezazlena pojava. Međutim, velika količina pjegica na licu i oko mjesta gdje su vam spojene kosti šake i prstiju na ruci u određenim slučajevima mogu biti indikator visokog kolesterola u žena. Ipak, treba imati na umu da u tom slučaju pjegice često nisu „normalne", već oboljenje poznato kao ksantom, odnosno masne nakupine na površini kože koje donekle podsjećaju na normalne pjegice. Dobra je vijest što se već i najobičnijom pretragom krvi može utvrditi bolujete li od visokog kolesterola.

Listanje noktiju


Ukoliko vaša manikura više ne traje onoliko dugo koliko je nekoć znala, ovo može biti znak određenih kemijskih procesa u vašem tijelu koji, ukoliko se ignoriraju, mogu ostaviti negativne posljedice na vaše zdravlje. Listanje je noktiju najčešće znak da nešto nije u redu s vašom štitnjačom. Hipotireoza, poremećaj metabolizma uzrokovan smanjenjem količine hormona štitnjače u tijelu, često se izvanjski očituje upravo u suhim, krtim i izbrazdanim noktima koji se listaju. Ukoliko počnete primjećivati ove simptome, javite se liječniku da vas uputi na pregled štitnjače.

Preosjetljivost na svjetlo


Preosjetljivost na svjetlost ne odlikuje se nužno škiljenjem kad izađete iz mračne prostorije na jaku sunčeveu svjetlost, već na poremećaj do kojeg dolazi kad duže vremena ne možete na normalnoj svjetlosti otvoriti oči, a ustrajanje u tomu dovodi do mučnine ili glavobolje. Takva se preosjetljivost zove fotofobija i može označavati čitav niz poremećaja vida i bolesti očiju, poput glaukoma, iritisa ili abrazija rožnice. Ako sumnjate da bi mogli biti preosjetljivi na svjetlost, obavezno se javite liječniku.

Prorjeđivanje obrva


Prorjeđivanje obrva može biti problem puno ozbiljniji od onoga isključivo kozmetičke ili estetske prirode. Ukoliko vam se obrve počnu prorjeđivati same od sebe, u nekim situacijama to može značiti da vam je poremećen rad štitnjače, čije ignoriranje može dovesti do čitav niza zdravstvenih problema, od naglog dobivanja na težini i menstrualnih problema, do, u ekstremnim situacijama, zatajenja srca. Ukoliko vam se čini da su vam se obrve prorijedile, otiđite na pregled.

Promjena tjelesnog mirisa


Promjena mirisa tijela unatoč redovitom održavanju tjelesne higijene može u nekim slučajevima upućivati na vrlo ozbiljne zdravstvene probleme. Neke od stvari koje mogu biti uzrok promjeni u tjelesnom mirisu su: različite infekcije, genetski poremećaji, spolno prenosive bolesti, bolesti usne šupljine, dijabetes, rak grlića maternice te izloženost toksinima. Nipošto nemojte ignorirati signale koje vam šalje tijelo i svakako upoznajte svog liječnika sa promjenama tjelesnog mirisa.

14.06.2012. 21:16:00
Novi komentar
nužno
nužno