« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
HRANJIVOST PRIJE SVEGA

Besmisleni dodatci salatama i korisne alternative

Mnogo ljudi voli salate kao dodatak glavnim jelima jer su zdrave i ukusne, ali nerijetko u njih stavljaju namirnice koje su u hranjivom smislu potpuno prazne

Salata može i bez dodataka
Salata može i bez dodataka (Shutterstock)
Više o

namirnice

,

salate

,

krastavci

,

dresing za salatu

,

dodatci

,

recepti za salate

Kockice prepečenog kruha. Ukusno, ali bespotrebno. Pola šalice kockica sadrži i do 100 kalorija koje vam ne trebaju u zdravoj salati. Bolje je da stavite bademe ili isjeckane orahe. Oni sadrže nešto masnoće, ali i proteina, vlakana, te imaju razne druge zdravstvene prednosti.

Krastavci. Istina, ukusni su i bolji su izbor od kockica preprženog kruha, ali nemaju puno vitamina ni vlakana i predstavljaju sastojak koji samo zauzima prostor u usporedbi s alternativama - bolji je celer koji je diuretik, bogat je kalijem i vitaminom B6 i dobar je pokretač energije. Druga varijanta je zapečena tikvica - u jednoj šalici ima 35 posto vitamina C koji vam dnevno treba, 5 posto vlakana i sjajan je izvor omega-3 masnih kiselina.

Ledena salata (kristal). U smislu hranjivosti poprilično je prazna, a mnogima se ne sviđa ni njen okus. Bolje je odabrati neke druge varijante zelene salate, ali ako zaista želite vitamina,najbolji je sirov špinat. S njim ćete unijeti folnu kiselinu, vitamin C i kalij. Eksperimentirajte s cikorijom, keljem i blitvom.

Dresing za salate. Im ih puno vrsta i zaista mogu poboljšati okus salatama, ali dobro pazite što sve ide u njih jer oni zdravu salatu vrlo lako pretvore u 'kalorijsko zlo'. Dresing bi trebao služiti kao začin, ne kao elementarni sastojak salate. Bolje je koristiti maslinovo ulje i ocat s malo limunova soka i to u malim količinama.

Sir. Sjajan je izvor kalcija i proteina, ali i povećava količinu zasićenih masnoća i kolesterola u tijelu. Ako želite kremastu teksturu i bogatstvo okusa, dodajte sjeckani avokado, a za kalcij koristite špinat i kelj.

Mahune (zeleni grah). Nema ništa nezdravo u njima, ali nisu nikakva superhrana. U šalici mahuna su 44 kalorije, a u šalici brokule 20. Što je onda bolje? Brokula ima manje kalorija, niži glikemijski indeks i sjajna protuupalna svojstva. Čak je i grašak bolji od mahuna jer je bogatiji izvor vlakana i proteina.

Kukuruz. Čak i ako je tek pečen ili kuhan, škrobni kukuruz sadrži jedno veliko ništa, a varijanta iz konzerve može imati previše natrija. Ako želite salati dodati slatkoću poput one kukuruza, bolje isprobati repu - ili iz konzerve ili sirovu, ali naribanu. Ona je sjajan izvor vlakana i folne kiseline. I sušene brusnice kao dodatak idealne su za unos vitamina C i antioksidansa.

Slanina. Zaista ne treba ništa reći ovdje. Ali dobro, pržene trakice slanine jesu hrskave i ukusne, ali su ujedno i nezdrave i pune natrija i masnoća. Ako želite hrskavost, pokušajte sa sjemenkama bundeve koje su pune minerala kao što je cink ili sa sjemenka suncokreta koje su pune folne kiseline.

Na kraju, nitko vam ne brani da dodate bilo što od navedenog u salate, ali činite to u manjim količinama. Koji je smisao salate ako se temelji na beskorisnim sastojcima?

05.09.2012. 09:04:00
Novi komentar
nužno
nužno