« Život
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
ZNATE LI?

Batman efekt - igranje uloga korisno je za djecu

Prekopajte ormare i izvadite kostime, jer vrijeme je da se poigrate s djecom i unaprijedite njihov razvoj

Kako popraviti koncentraciju djetetu?
Kako popraviti koncentraciju djetetu? (Pixabay)
Više o

djeca

,

odgoj djece

,

igranje uloga

,

batman efekt

Vjerojatno najteža stvar na svijetu je nagovoriti dijete da sluša i koncentrira se na ono na što treba. No ako vam je poznat ovaj trik, kojega su preporučila i znanstvena istraživanja, možda više nećete imati problema.

U časopisu Child Development nedavno je objavljeno istraživanje kojim je dokazano da su igre pretvaranja, takozvani "batman efekt" daleko od distrakcije, kao što se smatralo - one zapravo pomažu dječjoj koncentraciji zbog čega djeca efikasnije obavljaju svoje dječje obaveze.

Studija je provedena na 180 djece između 4 i 6 godina koja su bila podijeljena u 3 različite grupe, uključujući jednu u kojoj je djeci dozvoljeno da se oblače  poput Batmena, Zlatokose, Boba Graditelja i slično.

Svakoj je grupi dano 10 minuta da završi dosadan zadatak na kompjuteru, no rečeno im je i da se u svakom trenutku, ako žele, mogu otići u susjednu sobu igrati.

Grupi kostimirane djece rečeno je da se prilikom obavljanja zadatka ponašaju poput lika u koji su obučeni, a drugoj djeci rečeno je da se ponašaju kao što bi to činili inače.

Djeca koja su se maskirala i glumila uloge obavila su više posla. Zapravo, 55% šestogodišnjaka koji su bili maskirani više su vremena potrošili na dosadnu aktivnost, a isto tako i 32% četverogodišnjaka.

S druge strane, 35% nemaskriranih šestogodišnjaka činilo je isto, i 20% četverogodišnjaka.

Što se iz toga može zaključiti?

Kombinacija skretanja pažnje koje omogućuje kostim i izjednačavanje s kvalitetama likova koji su postali, dozvolili su djeci da pretpostave da će im drugi identiteti omogućiti drugačije karakteristike - one koje su im potebne kako bi uspjeli - pa su zbog toga postali uporniji.

 

 

Piše: Andrea Holi
19.12.2017. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno