« Život
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
GROZNO...

Samoubojstvo u moderno doba

A koja je naša uloga u svemu tome? Ako ste si ikad postavili to pitanje i niste pronašli odgovor, evo ga - i nije baš ugodan

Društvene mreže doslovno ubijaju...
Društvene mreže doslovno ubijaju... (Pixabay)
Više o

društvene mreže

,

samoubojstva

Crne statistike nikad nije zabavno čitati i puno govore o nama kao društvu i civilizaciji. Svako vrijeme ima svoje demone i svoje žrtve, pa tako ni naše moderno doba nije bez poražavajućih podataka.

Pitate se zašto ljudi danas okončavaju živote samoubojstvom?

Istina će vas šokirati.

Iako je broj samoubojstava kod muškaraca u tri četrvrtine slučajeva češća pojava nego kod žena, broj smrtnih slučajeva izazvanih vlastitom rukom u mladih žena sve je veći, a krive su - društvene mreže.

Povećani broj samoubojstava među ženama ovisi o njihovoj "vezi" s digitalnim svijetom, to jest, o tome koliko je pod utjecajem mišljenja na društvenim mrežama (objavljivanje "selfija", komentiranje i "lajkanje"). 

I dalje su najriskantnija dobna skupina muškarci srednjih godina, no mlade žene najviše iskaču u cjelokupnoj statitistici, a kako bi se saznalo zašto, odgovor treba tražiti na društvenim mrežama. Mlade djevojke i žene na društvenim mrežama nailaze na mnogobrojne izazove, a puno tih izazova ostalim je dobnim slupinama neshvatljivo, zbog čega je neizbježno istražiti o čemu se radi.

Jedan od tih izazova je i vlastita fotografija, poznatija kao "selfie". Postoje već usavršena pravila koja moramo slijediti kad fotografiramo sami sebe, a želimo ispasti savršeno. Svako nesavršenstvo se "kažnjava" ignoriranjem, ismijavanjem ili vrijeđanjem, a posljedice te kazne vidljive su na našem mentalnom zdravlju.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Manchesteru pokazalo je da je samoozljeđivanje među djevojčicama od 10-19 godina tri puta češće nego kod dječaka, a samim time, među ženskom djecom šanse za samoubojstvima su povećane.

Razumijemo li zaista koliku važnost pridajemo površnim i trivijalnim stvarima i kako su pogubne posljedice toga?

Svako je samoubojstvo tragedija, no kada se ono događa među mladim ljudima koji još nisu iskusili život, a uzrokovano je arbitrarnim pravilima digitalnog društva (koje činimo svi mi), trebali bismo se zapitati o vlastitoj ulozi.

 

Piše: Andrea Holi
19.12.2017. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno