« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
RAT S NAVIKAMA

Balzam za usne - jeste li ovisni o njemu?

Kad stavite balzam, u početku se vaše usne osjećaju bolje, ali kad ga nestane vaša će koža opet biti suha i neće imati dovoljno vremena da se obnovi. Zato nanosite još više balzama. I još. I još

Vrlo je lako postati ovisnima o balzamu za usne
Vrlo je lako postati ovisnima o balzamu za usne (Deviantart)
Više o

koža

,

usne

,

balzam za usne

Zima je, vani je hladno i vaše su usne izložene klasičnim nepogodama iz ovog perioda. Vrlo je vjerojatno da po nekoliko puta u vrlo kratkom roku stavljate balzam za usne, ali je malo vjerojatno da ste zapitali možete li postati ovisni o korištenju tog sredstva. U svakom slučaju, odgovor je potvrdan - možete postati ovisni.

Prema mišljenju Perryja Romanowskog, kozmetičkog kemičara i bloggera sa stranice The Beauty Brains, zaista možemo postati ovisni o balzamu za usne na jednak način kao što do toga dolazi s cigaretama: radi se, dakle, o kemijskoj ovisnosti koja izravno djeluje na mozak, ali isto tako sve se može svesti i na usvojenu naviku.

Niži slojevi naše kože stvaraju nove i svježe stanice koje postepeno do dolaska na površinu lagano odumiru, objašnjava Romanowski. „Kada stavite balzam za usne na suhu kožu dolazi do interferencije u signalnom mehanizmu koji javlja donjim slojevima kože da treba proizvesti još novih stanica", kaže kemičar. „Kad stavite balzam, u početku se vaše usne osjećaju bolje, ali kad ga nestane vaša će koža opet biti suha i neće imati dovoljno vremena da se obnovi. Zato nanosite još više balzama. I kad se to istroši, nanosite ga opet. I opet. I opet. Na taj način postajete ovisni; u biti to postaje svojevrsnom psihološkom navikom", kaže Romanowski.

Međutim, postoji i još jedno objašnjenje - neki balzami za usne sadrže određene supstance kao što su antiseptička kemikalija fenol pa i pepermint koji djeluju iritirajuće i čak mogu isušiti vaše usne pa vi stalno nanosite još i još balzama.

07.02.2011. 20:40:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    la
    08.02.2011. 13:46
    Živa istina, znam jednu curu koja je morala na odvikavanje od Labella po uputi dermatologa i nakon tjedan dana ljuštenja usnica stvari su se vratile u normalu.
    Zato više uopće ne koristim balzam i ne treba mi (osim u rijetkim slučajevima).
  2. avatar
    andrea
    17.11.2011. 12:37
    u ovom tekst se pronalazim potpuno!ja sam ovisnik o labellu i nikako,bas nikako nemogu bez njega..ako bi zaboravila labello kad krenem negdje,pocne me nervoza hvatati i moram se vratiti po njega..dakle,usne su mi bez labella zategnute i suhe,nekako gadan osjecaj bez labella.pokusavala sam da se rijesim toga ali bez uspjeha.voljela bi vise nego ista da mogu bez labella,pa ako neko ima prijedlog neki il savjet da mi pomogne,bilo bi mi od koristi:-)hvala!
Novi komentar
nužno
nužno