objavljeno 07.02.2011. 20:40:00
RAT S NAVIKAMA

Balzam za usne - jeste li ovisni o njemu?

Kad stavite balzam, u početku se vaše usne osjećaju bolje, ali kad ga nestane vaša će koža opet biti suha i neće imati dovoljno vremena da se obnovi. Zato nanosite još više balzama. I još. I još

Vrlo je lako postati ovisnima o balzamu za usne
Vrlo je lako postati ovisnima o balzamu za usne (Deviantart)

Zima je, vani je hladno i vaše su usne izložene klasičnim nepogodama iz ovog perioda. Vrlo je vjerojatno da po nekoliko puta u vrlo kratkom roku stavljate balzam za usne, ali je malo vjerojatno da ste zapitali možete li postati ovisni o korištenju tog sredstva. U svakom slučaju, odgovor je potvrdan - možete postati ovisni.

Prema mišljenju Perryja Romanowskog, kozmetičkog kemičara i bloggera sa stranice The Beauty Brains, zaista možemo postati ovisni o balzamu za usne na jednak način kao što do toga dolazi s cigaretama: radi se, dakle, o kemijskoj ovisnosti koja izravno djeluje na mozak, ali isto tako sve se može svesti i na usvojenu naviku.

Niži slojevi naše kože stvaraju nove i svježe stanice koje postepeno do dolaska na površinu lagano odumiru, objašnjava Romanowski. „Kada stavite balzam za usne na suhu kožu dolazi do interferencije u signalnom mehanizmu koji javlja donjim slojevima kože da treba proizvesti još novih stanica", kaže kemičar. „Kad stavite balzam, u početku se vaše usne osjećaju bolje, ali kad ga nestane vaša će koža opet biti suha i neće imati dovoljno vremena da se obnovi. Zato nanosite još više balzama. I kad se to istroši, nanosite ga opet. I opet. I opet. Na taj način postajete ovisni; u biti to postaje svojevrsnom psihološkom navikom", kaže Romanowski.

Međutim, postoji i još jedno objašnjenje - neki balzami za usne sadrže određene supstance kao što su antiseptička kemikalija fenol pa i pepermint koji djeluju iritirajuće i čak mogu isušiti vaše usne pa vi stalno nanosite još i još balzama.

07.02.2011. 20:40:00
http://m.metro-portal.hr/balzam-za-usne-jeste-li-ovisni-o-njemu/55075/