« Zdravlje
objavljeno prije 6 godina i 3 mjeseca
LOŠE?

Bakterija koja potiče preuranjeni porod

U reproduktivnom sustavu žena čijoj trudnoći prijeti rizik od peuranjenog poroda mogli bi se naći opasni mikrobi.

Loše vijesti...
Loše vijesti... (Pixabay)
Više o

žene

,

bakterija

,

preuranjeni porod

Na Imperial Collegeu u Londonu provedeno je istraživanje tijekom kojeg su sudionicama uzimani brisevi grlića maternice. Sudjelovalo je 250 trudnica i još 87 žena koje su prethodno imale preuranjeni porod.

Dokazano je da čak i suptilne promjene u sastavu vaginalnih bakterija mogu dovesti do preuranjenog poroda, prije 37. tjedna trudnoće. Od 250 sudionica, 27 ih je rodilo prerano.

Vođa istraživanja, dr. David MacIntyre, objašnjava da je ovo prvo istraživanje koji pokazuje da oko polovica žena najvjerojatnije ima poremećenu vaginalnu mikrofloru prije preuranjenog poroda.

Njihova saznanja nakon istraživanja dokazuju da postoje dvije vrste žena s preuranjenim porodom. Na jednoj bi grupi antibiotici mogli djelovati, a ne drugoj ne.

MacIntyre govori da se otprije zna da količina vaginalnih bakterija tijekom trudnoće nije toliko različita, zbog čega se korisne bakterije Lactobacillus lakše razvijaju. 

Međutim, kada razine bakterije Lactobacillus padaju, količine ostalih proporcionalno tome rastu - što može prouzrokovati preuranjeni porod.

Lactobacillus bakteria inače se nalazi se u probavnom, mokraćnom i reproduktivnom sustavu.

Promjene u količini i različitosti vaginalnih bakterija predstavlja rizik i za majke i za djecu koja bi nakon rođenja mogla doživjeti sepsu. Spomenuto istraživanje trebalo bi omogućiti pomoć trudnicama na način da se pripiše specifičan antibiotik potreban za borbu protiv točno određene vrste bakterije.

Naravno, stručnjaci pritom zahtijevaju još više istraživanja posvećenih povezanosti između vaginalnih bakterija i preuranjenog poroda.

 

Piše: Andrea Holi
26.01.2018. 10:29:00
Novi komentar
nužno
nužno