Bademi namočeni u vodu čine čuda
Bademi su prirodan izvor vitamina E, cinka, kalcija, magnezija i Omega 3 masnih kiselina, što ih čini namirnicom koju bismo svakodnevno trebali konzumirati
Tko još nije čuo za bademe i to koliko zdravi? Zasigurno su svi čuli, no jeste li znali da su još zdraviji ako ih preko noći ostavite namočene u vodi?
Bademi su prirodan izvor vitamina E, cinka, kalcija, magnezija i Omega 3 masnih kiselina, što ih čini namirnicom koju bismo svakodnevno trebali konzumirati.
Ali zašto bismo ih trebali namakati u vodi?
Suhi bademi sadrže enzim inhibitore u koži ploda koji postoje kako bi ga zaštitili dok se on ne namoči kako bi proklijao. Kad ih se otopi u vodi, ti se enzimi otpuštaju. Konzumacija natopljenih badema (i ostalih orašastih plodova) puno je zdravija jer je takve plodove lakše probaviti, a hranjiva im je vrijednost veća.
Kakve su zdravstvene koristi badema koje namočimo u vodi?
Dobri su za zdravlje srca. Izvor su proteina i kalija, te vitamina E koji smanjuje rizik od srčanih bolesti i povišenog kolesterola, te magnezija koji pomaže u prevenciji srčanog udara.
Izvor su energije. Sadrže mangan, bakar i riboflavin, sastojke koji ubrzavaju proizvodnju energije i metabolizam.
Koriste koštanom tkivu. Sadrže fosfor koji učvršćuje kosti i zube te spreječava osteoporozu.
Regulira krvni tlak i sprječava tumore crijeva. Bademi sadrže elemente koji pomažu kretanju tvari kroz crijeva i sprečavaju nakupljanje opasnih tvari.
Dobri su za zdravlje mozga. Sadrže riboflavin i L-karnitin, dva sastojka koja povećavaju aktivnost mozga, a time i umanjuju rizik od razvijanja Alzheimerove bolesti.
Novi komentar