« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
PROMJENA BIOKEMIJE

Antidepresivi mogu promijeniti osobnost

Pacijenti koji koriste antidepresive postaju ekstrovertiraniji i manje neurotični što je, kažu znanstvenici, promjena osobnosti

(Deviantart)
Više o

depresija

,

antidepresivi

,

SSRI antidepresivi

,

Paroxetine

,

Seroxat

,

Selective Serotonin Reuptake Inhibitors

,

promjena osobnosti

,

ekstrovertiranost

,

neurotičnost

Rezultati nove američke studije pokazali su kako je kod pacijenata koji su koristili antidepresiv Paroxetine (u Europi poznat kao Seroxat) zamijećen znatno veći pad neurotičnog ponašanja nego kod onih koji su koristili placebo ili onih liječenih isključivo terapijama bez lijekova.

Do sada je uvriježeno mišljenje bilo kako se bilo koja promjena osobnosti koju uzrokuju lijekovi može pripisati nestanku depresije. Sada se međutim pokazalo da SSRI antidepresivi (Selective Serotonin Reuptake Inhibitors) direktno utječu na karakteristike osobnosti.

Studija objavljena u 'Archives of General Psychiatry' provedena je na sveučilištu Northwestern u Illinoisu, a u nju je bilo uključeno 240 osoba koje su od teške depresije bile liječene Paroxetinom, kognitivnom bihevioralnom terapijom ili placebima. Njihove su osobnosti bile promatrane prije, tijekom i nakon liječenja.

Kod svih ispitanika zamijećeno je poboljšanje po pitanju depresije, ali kod pacijenata koji su koristili antidepresiv zabilježen je i sedmerostruki pad nerotičnosti te tri i pol puta ekstrovertiranije ponašanje od pacijenata koji nisu koristili lijekove.

"Jedan od mogućih razloga za promjene su biokemijske karakteristike SSRI lijekova koje vjerojatno utječu na realnu promjenu osobnosti", kaže dr. Tony Tang, jedan od voditelja studije.

Neurotičnost je povezana s emocionalnom stabilnošću što često dovodi i do tjeskobe dok su ekstrovertirane osobe, s pozitivnijim emocijama, društveno bolje prihvaćene, ali često i dominantnije.

Istraživači se nadaju da će ih nove spoznaje dovesti do odgovora na pitanje zašto su SSRI antidepresivi korisni u liječenju tjeskobe i poremećaja u prehrani koji su pak povezani s introvertiranošću i visokom neurotičnošću.

09.12.2009. 11:40:54
Novi komentar
nužno
nužno