« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
ALERGIJE

Ambrozija počinje cvjetati, zaštitite se

Sezona je polinacije korovne biljke ambrozije čija je pelud vrlo alergena i kod sve većeg broja ljudi uzrok je ozbiljnih tegoba

Ambrozija je najjači alergen naših krajeva
Ambrozija je najjači alergen naših krajeva (Wikipedia)
Više o

alergije

,

ambrozija

,

prevencija

,

liječenje

Ambrozija je jedan od najjačih alergena koji svake godine pogađa sve više ljudi, a upravo stiže sezona polinacije ove biljke.

Svake se godine u ovo doba iznova postavlja jedno te isto pitanje - što mogu sada za sebe i svoje bližnje učiniti ukoliko imamo tegobe koje uzrokuje pelud ovog korova? Treba naglasiti da je vrlo važno ne uništavati biljku u kolovozu jer je tada u punom cvatu, pa se koncentracija peluda može višestruko povećati i time uzrokovati opsežnije tegobe.

Ambrozija se oprašuje vjetrom i jedna odrasla biljka može proizvesti više milijuna peludnih zrnaca, koji se zbog svoje male veličine i aerodinamičnog oblika prenose na udaljenost i do nekoliko stotina kilometara.

Bitno je naglasiti da meteorološki uvjeti imaju velik utjecaj na pojavnost, rasprostranjenost i koncentraciju peluda u zraku. Velik broj studija je pokazao da su temperatura i relativna vlažnost vrlo značajni meteorološki faktori iako ne toliko izraženi u periodu od dana do dana. Najveći značajniji utjecaj predstavljaju nestabilni atmosferski uvjeti, kao što je prelazak hladne fronte koja značajnije utječe na koncentraciju peluda ambrozije.

Upravo se zbog toga osobama koje pate od alergija na pelud ambrozije i preporuča izlazak u prirodu nakon obilnije kiše i značajnijeg pada temperature.

Stoga, držite prozore zatvorenim, ne vješajte oprano rublje na otvorenom i pazite kad izlazite iz kuće - uz preventivno uzimanje antihistaminika mogli biste proći kroz sezonu ambrozije bez problema. 

11.08.2016. 13:27:00
Novi komentar
nužno
nužno