« Zdravlje
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
ŽIVJELI!

Alkohol smanjuje rizik od žučnih kamenaca

Britanski znanstvenici u nedavnom su istraživanju zaključili kako pijenje umjerenih količina alkohola štiti od razvoja žučnih kamenaca.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

alkohol

,

kolesterol

,

žučni kamenci

,

žuč

U istraživanju koje je obuhvatilo 25.000 muškaraca i žena znanstvenici su došli do zaključka kako konzumacija dva alkoholna pića dnevno smanjuje vjerojatnost pojave žučnih kamenaca za trećinu, javlja BBC.

Kamenci žučnog trakta najčešće se formiraju skrućivanjem kolesterola, a najčešće pogađaju žene, u prosjeku jedna od tri žene tijekom života razvije problem sa žučnim kamencima.

Žučni kamenci prilično su česta pojava, što dokazuje podatak da ih ima oko 10 posto ukupne populacije, no simptomi i komplikacije prisutni su samo u troje od deset pogođenih. Istraživači su krenuli od spoznaje da alkohol smanjuje razinu kolesterola u žuči, a koristili su podatke iz studije o poveznici dijete i karcinoma kod mužkaraca i žena u dobi od 45 do 74 godine.

Podaci o konzumaciji alkohola uspoređeni su s razvojem simptoma žučnih kamenaca u periodu od 10 godina. Pacijenti kod kojih su se pojavili problemi s kamencima u prosjeku su bile žene stare 62 i više godina, a statistika je pokazala da su osobe koje su najviše konzumirale alkohol bile 32 posto manje pogođeni, od onih koji piju malo ili uopće ne piju alkohol.

Što je najzanimljivije, zaključilo se da je učinak gotovo kumulativan. Za svako alkoholno piće koje se popije tijekom tjedna rizik od kamenaca padao je za 3 posto, a znanstvenici kažu kako se najvjerojatnije radi o posljedicama koje alkohol ima na kolesterol, no nije izmjereno o kojim se omjerima radi.

Znanstvenici su napomenuli kako je poznato da alkohol podiže razine HDL kolesterola (dobrog kolesterola), koji štiti od kardiovaskularnih bolesti i mijenja sastav kolesterola u žuči. Nekontrolirano pijenje naravno nisu preporučili, prvenstveno zbog nepotpunih podataka dobivenih u ovom istraživanju, ali kako su slični rezultati dobiveni i u nekim prijašnjim sličnim studijama, kažu kako aperitiv prije ili čaša pive ili vina poslije ručka, ukoliko ne postoji drugih zdravstvenih problema, ne mogu štetiti već višestruko koristiti. Stoga, živjeli!

02.06.2009. 14:19:53
Novi komentar
nužno
nužno