« Zdravlje
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec

WHO preporučuje cijepljenje djece protiv rotavirusa

Cjepivo GlaxoSmithKline je izuzetno skupo

Više o

rotavirus

,

cjepivo protiv rotavirusa

Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je bi malu djecu trebalo preventivno cijepiti protiv rotavirusa kako bi se spriječilo oko 500,000 smrti i 2 milijuna hospitalizacija djece godišnje.

Otprilike oko 85% smrtnih slučajeva koji su posljedica rotavirusa zabilježeno je u zemljama u razvoju Afrike i Azije.

Britanski stručnjaci tvrde da je cjepivo, koje proizvodi tvrtka GlaxoSmithKline preskupo iako su međunarodni stručnjaci pozdravili ovakvu odluku WHO-a. Britanci bi cijepljenje podržali ukoliko bi se znatno smanjila cijena cjepiva.

Rotavirus je glavni uzročnik akutnog proljeva i povraćanja (poznat i kao gastroenteritis) u dojenčadi i male djece u cijelom svijetu. Pogađa gotovo svu djecu do pete godine života, a većinu u prve dvije godine života. Kao rezultat te bolesti otprilike jedno od 54 djece mora se liječiti u bolnici, no šira javnost zna vrlo malo o ovom vrlo zaraznom virusu.

Rotavirusni se gastroenteritis uglavnom javlja tijekom zimskih mjeseci. Simptomi uključuju vodenasti proljev, povraćanje, groznicu, bol ili grčeve u trbuhu, a kod težih slučajeva i dehidraciju. Ovi simptomi mogu biti uznemirujući i trajati do osam dana, što je opterećenje za malog bolesnika, njegovu obitelj i njegovatelje, kao i za pružatelje zdravstvene usluge.

Svake se godine u Europi zabilježi 3,6 milijuna slučajeva rotavirusnog gastroenteritisa u dojenčadi i djece do pet godina, a u svijetu je to vodeći uzrok smrti djece mlađe od pet godina.

05.06.2009. 19:12:00
Novi komentar
nužno
nužno