Alkalna dijeta - za zdravlje i prevenciju
Kiselost tijela dugoročno usporava učinkovit rad našeg tijela, uzrokujući manjak energije, lošije zdravstveno stanje i probleme s prekomjernom težinom
Alkalna dijeta smišljena je kako bi vaše tijelo prestalo biti kiselo i pogodovati razvoju tumora, kako glasi teorija autora dijete Williama Howarda.
Naime, prema njegovoj teoriji, nužan je balans unosa lužnate i kisele hrane koju svakodnevno jedemo. Pretjeranim nakupljanjem kiselih ostataka, radi prekomjernog unosa kisele hrane, može doći do acidoze. Ona dugoročno usporava učinkovit rad našeg tijela, uzrokujući manjak energije, lošije zdravstveno stanje i probleme s prekomjernom težinom.
Zbog te kiselosti naše tijelo gubi esencijalne minerale jer tijelo pokušava neutralizirati višak kiselosti, odnosno uspostaviti zdravu pH ravnotežu, koja iznosi oko 7. Kako bi pomogli tijelu da to radi samo, trebamo preferirati alkalnu dijetu.
Tiijekom alkalne dijete treba jesti do jedne četvrtine kiselih namirnica dnevno:
Meso: svinjetina, teletina, govedina, tunjevina, divljač, rakovi, školjke, mesne prerađevine, sardine iz konzerve
Voće: šljive, mandarine, maline, brusnice, višnje, ananas, jabuke, breskve, grejp, jagode, ribizl, trešnje
Osim toga, trebali bi jesti do tri četvrtine alkalnih namirnica dnevno:
Povrće: bijeli luk, brokula, đumbir, morske alge, krumpir, patlidžan, karfiol, blitva, prokulice, kelj, vlasac, svježe paprike, kupus, zelena salata
Voće: banana, kokos, smokve, avokado, limeta, limun, naranče, mango, kruške
Ulja i sjemenke: sjemenke bundeve, maka, kesten, laneno ulje, kosovo ulje, maslinovo ulje
Začini i žitarice: bosiljak, ječam, proso, sojino mlijeko, morska sol, zeleni čaj, jabučni ocat
Novi komentar